MENIU

Valeriu Gheorghiță, despre revenirea la normalitate înainte de ȚINTA de 10 milioane de vaccinați - CÂND se relaxează restricțiile

Valeriu Gheorghiță, anunț despre revenirea la normalitate și ȚINTA de 10 milioane de vaccinați Foto: INQUAM/George Călin

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, susține că românii pot renunţa la restricţiile coronavirus chiar dacă nu va fi atinsă ţinta de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi. Medicul militar a spus că, de fapt, cifra reală a celor infectați din România nu se știe, pentru că nu există date despre toți care au trecut prin boală.

Gheorghiță: Ne putem întoarce la normalitate și fără ținta de 10 milioane de persoane vaccinate

Ținta de 10 milioane de persoane imunizate la nivel național prin vaccinare a fost fixată pentru că, matematic, aceasta acoperă numărul necesar imunității de grup, colective, dar, pentru că numărul real al infectărilor nu se știe în mod real, relaxarea restricțiilor poate să aibă loc înainte de atingerea acestui prag. El a mai spus că persoanelor vaccinate li se alătură şi cei care au avut COVID-19 şi prezintă imunitate pe termen scurt.

Gheorghiță: NU avem la acest moment date privind numărul REAL al celor care au trecut prin infecție

„Teoretic, ne putem întoarce la normalitate şi fără atingerea acestei ţinte, pentru că noi nu avem la acest moment date care să ne arate care este numărul real al persoanelor care au trecut prin această infecţie.

Ştim că protecţia după infecţia naturală este estimată undeva la trei, după alte date până la şase luni. Evident că şi acest tip de imunitate dobândită prin boală este important pe termen scurt, contribuie la controlul epidemiologic, însă, pe termen lung nu ne ajută. Pe termen lung rămâne vaccinarea singura soluţie eficientă care asigură protecţia faţă de situaţia de agravare epidemiologică", a declarat, marți, Valeriu Gheorghiță.

„Până la urmă, ce ne interesează şi prin vaccinare şi prin măsuri restrictive este să avem cât mai puţine persoane care se îmbolnăvesc, cât mai puţini oameni care îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii şi să revenim la normalitate în condiţii de siguranţă", a menționat coordonatorul CNCAV.

Gheorghiță: Nu trebuie să ne blocăm în cifra de 10 milioane. Nu trebuie borne rigide, sunt estimări

„Această ţintă nu a fost stabilită doar ca un ordin numeric, o cifră din punct de vedere matematic , ci reprezintă un număr care se potriveşte cu rata de acoperite vaccinală, cu acea imunitate de grup, acea imunitate colectivă de circa 60-70%.

Însă, dacă din punct de vedere epidemiologic lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate”, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță și a adăugat că „este dificil de stabilit o bornă, un prag de vaccinare” de la care să se poată considera că este sigur să se renunţe la masca de protecţie sanitară, pentru că „nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide, sunt estimări. Sunt estimări bazate pe intenţia estimată de vaccinare, bazate pe capacitatea de vaccinare, bazate pe adresabilitatea oamenilor la vaccinare”.

Urmărește LIVE bilanțul epidemiei în România pe Realitatea.net coronavirus - CIFRELE COVID-19 actualizate AICI