Valeriu Gheorghiță, ANUNȚUL MOMENTULUI: Doza trei de vaccin anti-Covid se va administra și în România. Cui se recomandă și când ar putea intra în vigoare
Cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid va deveni o realitate și în România! Anunțul a fost făcut chiar de medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid. O decizie în acest sens va fi luată chiar zilele acestea, într-o ședință la care vor participa toți factorii decidenți care se ocupă de gestionarea pandemiei de coronavirus. Gheorghiță a arătat că FDA a autorizat, astăzi, administrarea unei "doze booster", doza 3 de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, care sunt expuşi la a face o formă severă, dar şi a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire în condiţiile în care există o transmitere accelerată a infecţiei cu varianta Delta, mai contagioasă, a COVID-19.
România va administra doza trei de vaccin COVID-19, asta după ce țări precum Republica Cehă (20 septembrie), Polonia (1 septembrie), Italia (20 septembrie) și Sebia au început deja imunizarea cu supra-rapelul anti-Covid.
Administrarea dozei trei ar putea începe mai devreme de data de 4 octombrie, spune Valeriu Gheorghiță, care susține, că o decizie în acest sens va fi luată după o şedinţă din această săptămână.
„Săptămâna aceasta are loc o şedinţă de lucru, la care participă experţi, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului de Sănătate Publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, în cadrul CNCAV şi vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani şi persoanele vulnerabile şi cu afecţiuni cronice, incluzând şi pe cei care sunt rezidenţi în centrele sociale, cămine şi pacienţii care sunt cu afecţiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a afirmat Gheorghiţă, citat de Mediafax.
În momentul de faţă, în România este în curs de optimizare a platformei de programare pentru cea de-a treia doză. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Registrul Unic Naţional al Vaccinărilor, spune medicul militar.
„La acest moment vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administrarea unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă. Am transmis către MS, către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecţiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic de doza 3 adiţională, care va completa în schemele în schemele iniţiate pentru prima dată 3 doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză 3, care practic va consolida răspunsul imun”, a explicat șeful CNCAV.
Suplimentar, pe lângă persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile şi pentru doza de rapel, așa numita "doză booster" la cel puţin 6 luni de la schema de vaccinare iniţială.
Astfel, vor primi a treia doză persoanele cu afecţiuni: oncologice, cu tumori solide, cât şi care au afecţiuni oncologice hematologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie trataţi anterior şi care se află în faza post-terapie oncologică, dar şi cei care au factori de risc agravanţi, care nu ţin de afecţiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică şi alte condiţii de imunodepresie. Alte categorii sunt pacienţii post-transplant, pacienţii cu afecţiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecţiuni neurovasculare şi neurovegetative, demenţe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale (Sindrom Down).
De asemenea, este recomandată doza 3 pacienţilor cu imunodeficienţe moderate sau severe, datorate imunodeficienţelor primare, cum sunt pacienţi cu HIV în orice stadiu.
Anunțul vine în contextul creșterii dramatice a numărului românilor infectați cu COVID-19, varianta Delta, în ultimele 24 de ore. Vorbim despre aproximativ 7000 de cazuri noi de ieri și până astăzi. Numărul deceselor a crescut și el de la 78 (luni) la 129 (astăzi), la fel și cel al bolnavilor internați în stare gravă în secțiile ATI: 952 (luni), 990 (marți).