MENIU

Valeriu Gheoghiță: Evoluția pandemiei este una bună. Ce spune medicul despre EFICIENȚA vaccinului anti-Covid și care sunt NOILE informații legate de durata imunității

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Tot mai puțini români vor să se vaccineze, asta deși autoritățile estimau că până la finalul acestei luni să fie imunizați 5 milioane de oameni. În ultimele 24 de ore s-au vaccinat doar puțin peste 20 de mii de persoane. În ultimele 24 de ore, puțin peste 6000 de persoane în ultimele 24 de ore s-au imunizat cu prima doză, iar cu doza completă peste 14.200 de persoane. Cu toate astea, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare Anti-Covid (CNCAV) susține, pentru Realitatea PLUS, că evoluția pandemiei, în România, este una bună. Mai mult decât atât, Gheorghiță spune că eficiența vaccinului anti-Covid este, potrivit ultimelor informații, de 90%, iar imunitatea ar putea dura până la 12 luni. Șeful CNACV atrage atenția asupra faptului că, momentan, importantă este vaccinarea cu schemă completă și nu discuția despre o a treia doză de vaccin, cu atât mai mult, cu cât noua tulpină Delta "riscă să devină dominantă la nivel mondial", conform OMS.

Întrebat care ar putea fi cazuele care au dus la scăderea interesului românilor pentru vaccinarea anti-Covid, medicul militar a răspuns: "Cred  sunt mai mulți factori. Pe de-o parte, cei care au fost convinși de importanța vaccinării, au făcut acest lucru. Există în continuare oameni interesați să se imunizeze, cu condiția ca procesul  fie cât mai simplu,  fie în proximitatea locuinței și  interfere cu stilul de viață. Ne apropiem de plaja celor nehotărâți. Ține de educația noastră și de conceptul de prevenire a bolilor. Vaccinul e o măsura preventivă, nu trebuie  crească numărul de cazuri ca să te vaccinezi. Este important  ne vaccinăm acum. 

Avem o evoluție bună pe teritoriul României chiar dacă scade vaccinarea. Este și perioada de vară, de concedii, oamenii au mai puțin grija vaccinării, au alte preocupări", a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a arătat că "este important să înțelegem timpul trece". "Riscăm  în perioada următoare  apară multe cazuri ca urmare a înmulțirii cazurilor de infectare cu tulpina Deltamai contagioasăcare are toate șansele  ajungă domnianta la nivel global".

Întrebat cât de posibilă mai este, în aceste condiții, atingerea ţintei de 10 milioane de români vaccinaţi, președintele CNCAV a afirmat: Lucuruile se pot schimbă de la o perioada la altă. E dificil de răspuns cu "da" sau "nu" (dacă atingem sau nu țintă  -n.r.). Cred  este o perioadă temporară. Noi încercăm  deschidem un calendar al activităților. E aproape finalizat. Vorbim despre echipe mobile în comunitățile rurale astfel încât, până la finalul lui august să existe acoperire în comunitățile rurale". 

Cât privește iminența unui val patru, Valeriu Gheorghiță spune că acest lucru ar putea fi de neevitat. "Datele sugerează o creștere a numărului de cazuri în lunile următoareÎn septembrie începe sezonul rece, va crește interacțiune dintre persoane, oamenii se întorc din concediu, se merege la serviciu, copiii merg la școală  - cresc și premisele (de infectare - n.r.). Avem și avertismentul OMS care spune că tulpina Delta e pe cale  devină dominantăImportant este când se va întâmpla asta. Ține de noi cât de bine ne vom pregăti ca  reducem consecințele unei noi îmbolnăviri", a arătat medicul.

Șeful CNCAV susține că eficienta vaccinurilor anti-Covid este de peste 90% față de riscul de internare, de a face complicații ale bolii sau chiar de decese,  "cu condiția  avem o schemă completă de vaccinare"

Legat de menținerea răspunsului imunitar, datele arată că am putea vorbi de o menținere ce ar putea fi mai mare de 12 luni.

"Noi, ca experți, nu putem speculaci  transmitem oamenilor ce știm sigur. Estimările sunt  durata probabilă se va extinde dincolo de 12 luni. Vom vedea dacă va fi nevoie de o a treia doză. Nu avem încă date științifice, consens la nivel internațional în acest sens. E mai important  avem schemă completădecât  facem și a treia doză", a arătat Gheorghiță.

Cât privește faptul că zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România vor expiră peste doar câteva zile, Valeriu Gheorghiță a spus că există proceduri foarte clare de distrugere a dozelor expirate. "Nu este ceva nou. Sunt proceduri cunoscute. Acest lucru nu trebuie privit ca un eșecExistă un procent de 10% de pierderi nu doar în România (...)Important e  gestionăm cât mai bine lucrurile încât  reducem la minim pierderile", a conchis acesta.