MENIU

Vâlcov propune BNR schimbarea formulei de calcul a ROBOR

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, susţine, într-un interviu pentru Bloomberg, publicat luni, că speră ca formula de calcul a ROBOR să fie modificată sau ca acest indice să dispară.  

Formula de calcul pentru toţi indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceştia trebuie să dispară, a declarat Darius Vâlcov, luni, într-un interviu pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situaţii în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici.

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”.

Această declaraţie arată o schimbare în relaţia dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern, faţă de situaţia din ultimele şase săptămâni, când cele două instituţii s-au războit tocmai din acest motiv: ROBOR, în funcţie de care a fost stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.

Mai multe articole despre:
ROBOR Vâlcov