Val de scandaluri în curtea ministrului Sorin Grindeanu. Compania de Aeroporturi, păgubită chiar de Guvern
Fondul Proprietatea a fost ajutat să câștige în conflictul cu Compania Națională Aeroporturi București. Ordonanța de urgență dată de Guvern, referitoare la valoarea terenurilor cu care se majorează capitalul social al societăților de stat, pare copiată din solicitările Fondului Proprietatea din procesul intentat CNAB. Cu alte cuvinte, executivul anulează încercarea CNAB de a-și majora capitalul cu valoarea expertizată a terenurilor.
Scandalul dintre Fondul Proprietatea și CNAB, ajuns și în instanță, a fost rezolvat chiar de Guvernul României. Acționar cu 20% la CNAB, Fondul Proprietatea a contestat majorarea capitalului social al companiei naționale cu o valoare actualizată a terenului din interiorul Aeroportului Băneasa la 3,8 miliarde de lei, pentru care ar fi trebuit să achite o contribuție de peste 950 milioane de lei, ca să-și păstreze acțiunile.
”Fondul Proprietatea este extrem de nemulţumit de cel mai recent raport de evaluare pentru terenul aeroportului Băneasa, care a fost realizat într-o manieră evident neprofesionistă şi include multe erori fundamentale, ceea ce a determinat Fondul să conteste concluziile sale. Această abordare defectuoasă a dus la o supraestimare masivă a valorii terenului de 3,8 miliarde de lei, o valoare care este de 11 ori mai mare decât evaluarea aprobată anterior.” declara Johan Meyer, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, potrivit Realitatea Plus.
În 2018, Fondul Proprietatea şi statul român, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de acţionari, au aprobat evaluarea anterioară a terenurilor de 336 de milioane de lei, din anul 2017. Fondul a contribuit cu peste 63 de milioane de lei la majorarea capitalului social. În 2019, statul român, ca acționar majoritar, a decis să oprească majorarea de capital şi să returneze numerarul către Fond, terenurile fiind subevaluate. Iar noua evaluare a terenului, făcută în 2021, a fost contestată de Fondul Proprietatea, deși fusese realizată de un reputat evaluator independent desemnat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Dar Ordonanța de Urgență a Guvernului, apărută direct în Monitorul Oficial, fără a se afla în transparență decizională, rezolvă tot acest conflict, în defavoarea statului român.
”Pentru acționarul care aduce aportul în natură, cum ar fi statul român, aparent această acțiune ar putea fi considerată benefică, generând un număr mai mare de acțiuni ce îi revin ca urmare a majorării cotei de participare în cazul în care ceilalți acționari nu participă cu aport în numerar. (...) În plus, o supraevaluare a terenurilor va fi urmată de contestarea operațiunii de majorare de către acționarii minoritari”, transmite Guvernul României.
Potrivit Ordonanței de Urgență, terenurile cu care se majorează capitalul social se evaluează la valoarea determinată cu cel mult 90 de zile înainte de data adunării generale a acționarilor. Asta înseamnă că evaluarea din 2017 ar putea fi cea luată în considerare la majorarea capitalului social.