MENIU

Val de angajări în firmele cu capital străin. Cum a ajuns România pe locul 6 în Europa

Mai multe joburi noi decât Spania sau Turcia

Investițiile străine directe au creat aproape 11.000 de noi locuri de muncă în România anul trecut, țara noastră urcând pe un surprinzător loc 6 în Europa din acest punct de vedere.

În același timp, România a urcat, pentru prima dată, în top 15 cele mai atractive ţări din Europa privind numărul proiectelor cu investiţii străine atrase în 2014, arată raportul anual EY - European Attractiveness Survey, care a sondat opiniile a 808 executivi de top.

Dacă, în 2014, în acest clasament erau prezente ţări ca Polonia, Serbia şi Republica Cehă, anul acesta singura ţară din Europa Centrală şi de Est care mai este prezentă în top 15 alături de România este Polonia. Astfel, România a reuşit să atragă 62 de proiecte tip ISD (investiții străine directe) în 2014, cu 19% mai mult decât în 2013, potrivit raportului.
 
O treime din judeţele României sunt „deşert“ pentru investiţiile străine

Raportul este cu atât mai surprinzător cu cât volumul investițiilor străine a scăzut în 2014 față de 2013. Astfel, potrivit BNR, investiţiile străine directe (ISD) în România au totalizat 2,426 miliarde de euro în 2014, în scădere faţă de 2013, când volumul total atras a fost de 2,713 miliarde de euro.

România a devenit a şasea ţară din Europa după numărul de joburi create de investiţiile străine, devansând Spania, Turcia şi Slovacia, potrivit Agerpres.

Cu un număr record de 10.892 noi locuri de muncă generate de investiţiile străine, ţara noastră a atras practic aproape la fel de multe joburi noi ca Germania, înregistrând o creştere de 77% a numărului joburilor create prin ISD faţă de anul trecut.

'România are o creştere a FDI superioară celorlalte ţări europene. Investitorii străini se uită cu interes către ţara noastră, dar de multe ori din perspectiva forţei de muncă ieftine care există aici. Important este ca în perioada următoare să depăşim această percepţie şi să atragem acele investiţii care generează locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite şi care să motiveze specialiştii români să rămână în ţară şi să producă plus-valoare aici', arată Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

În Europa, investiţiile străine directe au atins un nou record, cu 305 miliarde dolari atraşi în regiune în 2014, înregistrând o creştere de la an la an de 36%, în pofida încetinirii creşterii globale.

În cursul anului trecut, 43 de ţări europene - inclusiv Rusia şi Turcia - au atras un număr de 4.341 de proiecte, marcând o creştere de 10% faţă de 2013 şi generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%).

Marea Britanie continuă să ocupe prima poziţie în privinţa proiectelor FDI şi a locurilor de muncă generate. Turcia intră în top 10 destinaţii atractive pentru investiţii după numărul de proiecte FDI, ocupând locul nouă şi înlocuind Finlanda pe această poziţie. Pe celelalte poziţii în top 10 sunt prezente Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia şi Irlanda.