MENIU

Val de aer POLAR în România! Ninsori și vânt în rafale - Zonele vizate. PÂRTIILE, în pericol de închidere

Val de aer POLAR în România! Ninsori și vânt în rafale - Zonele vizate. Pârtiile, în pericol de închidere

Un nou aer polar vine peste România din Europa Centrală. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente la munte. Așadar multe pârtii riscă să fie închise. A mai fost emis și un cod galben, tot de vânt puternic, în aproape jumătate din țară. Important pentru pasionații de schi, pot fi probleme pe pârtii în următoarele două-trei zile, a anunțat meteorologul Mihai Huștiu, la Realitatea PLUS.

„Sâmbătă seara deja a început să ningă în nord-vestul țării. În această noapte va ninge în județele vizate de Codul galben. Vântul se va intensifica până la 120-140 km/oră. 

De la ora 2.00 intră în vigoare Codul portocaliu, fiind vizată întreaga zonă montană. 

Și în Capitală va fi vânt puternic. Temperaturile nu vor scădea prea mult, 10-11 grade”, a anunțat Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu la ANM, la Realitatea PLUS.

Meteorologii au emis sâmbătă două avertizări Cod portocaliu de viscol valabile începând de duminică la altitudini de peste 1.600 m.

ANM a emis sâmbătă seară mai multe avertizări de Cod galben de viscol și Cod portocaliu de vânt.

COD GALBEN

Avertizarea de Cod galben este valabilă până pe 30 ianuarie, ora 10.00. În acest interval de timp vor cădea ninsori moderate și vor fi intensificări ale vântului în nord-vestul țării și la munte.

Potrivit meteorologilor, până duminică dimineață, în nord-vestul țării și la munte va ninge moderat, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55...65 km/h. În zona înaltă de munte, rafalele vor depăși 90...100 km/h, va fi viscol și vizibilitatea scăzută.

COD PORTOCALIU

Avertizarea de Cod portocaliu intră în vigoare din această noapte, de la ora 2.00 și e valabilă până duminică dimineață, 30 ianuarie, ora 10.00. Astfel că va fi viscol puternic la altitudini de peste 1.600 de metri în Carpații Orientali și în Munții Apuseni.

Potrivit meteorologilor, din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, la altitudini de peste 1600 de metri, în Carpații Orientali și în zona Munților Apuseni, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120...140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută.

 

 

PROBLEME LA MUNTE, PE PÂRTII - E posibil să fie închise din cauza vremii nefavorabile

Vor fi probleme pe domeniile schiabile din țară, a atras atenția Mihai Huștiu.

„La munte ninge, vântul va sufla în rafale. Vor fi posibile probleme cu pârtiile din cauza instalațiilor de cablu. Dacă sunt domenii schiabile, vor fi închise din cauza vântului puternic.

Și pe Valea Prahovei va sufla puternic vântul, dar mai mult domeniile schiabile vor avea probleme.

Abia luni după-amiază se va ameliora episodul”, a anunțat Mihai Huștiu.

CUM VA FI VREMEA LA ÎNCEPUTUL LUNII FEBRUARIE

Despre vremea de săptămâna viitoare, meteorologul Mihai Huștiu anunță o ameliorare.

 Marți, miercuri, vântul nu va mai sufla la fel. Vor fi precipitații slabe de luni încolo. Pe 1 și 2 februarie vor fi precipitații mixte - ploaie și lapoviță.

Este puțin probabil să ningă în București. 

Ninsori vor mai fi la munte, în nord-vestul și în centrul țării”, a mai declarat meteorologul ANM de serviciu Mihai Huștiu, sâmbătă seară, la Realitatea PLUS.