Riscul unor epidemii în Europa este în creştere. Motivul?
Nivelul redus de încredere în vaccinuri care se manifestă în rândul publicului din Uniunea Europeană (UE) duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea riscului de epidemii, conform unui raport de expertiză prezentat marţi, citat de Reuters.
Epidemiile recente de rujeolă - cel mai mare număr de cazuri raportate în UE în ultimii şapte ani - reflectă impactul imediat pe care îl are reducerea ratei de acoperire a vaccinării, se arată în raport, şi ar trebui să determine acţiuni din partea guvernelor pentru sporirea nivelului de conştientizare şi de încredere în vaccinuri.
Raportul, publicat de Comisia Europeană şi întocmit de o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Heidi Larson, cadru didactic şi director al Proiectului de Încredere în Vaccinuri de la Facultatea de igienă şi boli tropicale din Londra, a identificat tendinţe diferite între statele membre UE în ceea ce priveşte încrederea în vaccinuri.
Unele ţări - inclusiv Franţa, Grecia, Italia şi Slovenia - au devenit mai încrezătoare în siguranţa vaccinurilor începând din 2015, în timp ce în altele, precum Cehia, Finlanda, Polonia şi Elveţia, a scăzut nivelul de încredere.
Potrivit comisarului european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate, concluziile raportului demonstrează ''necesitatea unor acţiuni din partea UE''.
Informaţii înşelătoare privind vaccinurile
Andriukaitis a notat că Europa prezintă un nivel mai scăzut de încredere în siguranţa vaccinurilor în comparaţie cu alte regiuni ale lumii, iar şapte dintre cele zece state ale lumii cu cea mai mică rată de încredere în vaccinuri se află în Europa.
''Acest lucru este parţial cauzat de creşterea influenţei grupurilor anti-vaccinare, care răspândesc informaţii înşelătoare prin intermediul internetului sau în forurile politice'', a spus comisarul european. ''Influenţa lor ar trebui să ne facă pe toţi să fim precauţi'', a adăugat Andriukaitis.
Conform concluziilor raportului, încrederea medicilor în vaccinare este asociată cu nivelul de încredere al publicului şi, deşi doctorii de familie prezintă în general niveluri mai ridicate de încredere, există semne îngrijorătoare de neîncredere chiar şi în comunitatea medicală.
Aproximativ 36% dintre medicii de familie participanţi la sondaj din Republica Cehă şi 25% din Slovacia nu sunt de acord că vaccinul rujeolic, urlian, rubeolic (MMR) este sigur, iar 29% şi respectiv 19% nu consideră că acesta este important, potrivit raportului.
Raportul a constatat că începând cu anul 2010, rata de acoperire a imunizării contra rujeolei - definită drept o primă doză a unui vaccin cu componenţă rujeolică, precum MMR - a scăzut în douăsprezece ţări din UE: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Încrederea în vaccinare a fost definită în raport prin lipsa de îndoială în eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor şi în sistemul de sănătate care le pune la dispoziţie.
Cererea de vaccinuri şi încrederea în acestea sunt influenţate de mai mulţi factori, inclusiv de importanţa, siguranţa şi eficacitatea lor. Heidi Larson a declarat că monitorizarea acestui nivel de încredere de-a lungul timpul poate constitui un barometru important al problemelor ce pot apărea şi care ar necesita acţiuni din partea statelor.
Încrederea în vaccinurile antigripale
Heidi Larson a remarcat că pe teritoriul UE încrederea în vaccinurile antigripale este mai scăzută în comparaţie cu cea în vaccinul MMR. În opinia sa, acest lucru poate fi cauzat ''parţial, de faptul că eficacitatea vaccinului antigripal se modifică de la an la an'', dar şi de ''o percepţie scăzută referitor la riscurile grave ale gripei".
O altă tendinţă îngrijorătoare, spune Heidi Larson, este creşterea nivelului de ezitare în rândul medicilor de a recomanda vaccinurile antigripale în cazul femeilor însărcinate. ''Acest lucru este îngrijorător, deoarece grupul (gravidelor) este considerat unul cu risc foarte mare de complicaţii grave asociate gripei", a subliniat aceeaşi specialistă.
Sursa: agerpres.ro