MENIU

Vaccinuri anti-Covid contrafăcute! Mii de doze confiscate și zeci de arestări. Recomandarea Interpol

Alertă Interpol privind vaccinuri contrafăcute

Interpol a anunțat o acțiune amplă pentru combaterea traficului cu vaccinuri anti-Covid false. Mii de doze contrafăcute au fost confiscate în China și Africa de Sud, fiind arestate zeci de persoane. 

În China au avut loc 80 de arestări la o fabrică despre care se presupune că realiza vaccinuri false și unde s-au găsit cel puțin 3.000 de doze.
De asemenea, trei cetățeni chinezi și un zambian au fost reținuți într-un depozit din Gauteng, Africa de Sud, unde au fost descoperite fiole care conțineau 2.400 de doze, potrivit hotnews.

Interpol a precizat că a primit rapoarte despre mai multe rețele de vaccinuri false.

”Am primit informaţii privind distribuirea de vaccinuri false şi tentative de fraudă la căminele de bătrâni”, a precizat Jürgen Stock, secretar general al Interpol

În acest context, instituția precizează că niciun vaccin aprobat nu este disponibil pentru vânzare online.
”Orice vaccin care are reclamă pe site-uri sau pe dark web nu va fi legitim, nu va fi fost testat și poate fi periculos”, arată sursa citată. 

Interpol, cu sediul la Lyon, Franța, facilitează cooperarea internațională între forțele de poliție și controlul criminalității.

Traficul cu vaccinuri anti-Covid ia amploare în contextul în care toate țările mizează pe imunizarea populației pentru depășirea pandemiei. În plus, nu toate statele au încă un acces suficient la aceste seruri. 

Bilanțul pandemiei la nivel mondial depășește 115,5 milioane de infectări și 2,5 milioane de decese.