MENIU

Vaccinul Sputnik V, adaptat de Rusia pentru noul val COVID-19 - Ce protecție oferă împotriva tulpinii Delta

Vaccinul Sputnik V, adaptat de Rusia pentru noul val Delta de COVID-19 Foto: ProfiMedia

Rusia resetează vaccinul Sputnik pentru varianta Delta de coronavirus! Anunțul a fost făcut de cercetătorii de la Institutul Gamaleia, care a produs vaccinul rusesc anti-COVID-19. Protecția oferită de noua formulă a vaccinului ar fi de peste 80% în fața variantei mai contagioase Delta.

Cercetători ruşi au anunţat că au modificat vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, folosit de un an de zile în Rusia, pentru a acţiona împotriva variantei Delta a virusului, considerată mai contagioasă.

“Noul vaccin se află deja în frigidere”, a declarat şeful Institutului Gamaleia, Aleksandr Ginzburg, pentru agenţia de presă Interfax, potrivit DPA. El a precizat că este încă prea devreme pentru a se pronunţa cu privire la nivelul de eficienţă al acestui vaccin.

În urmă cu câteva zile, ministrul rus al Sănătății declara că protecția oferită ar fi de 83%, mai mică decât cea preconizată, de 90%, potrivit Reuters

Alexander Ginzsburg, declara, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, că Sputnik V este sigur și eficient împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus.

Acesta a vorbit și despre a treia doză de vaccin și a anunțat că susţine în acest sens folosirea vaccinului monodoză Sputnik light pentru vaccinarea persoanelor care au primit ambele doze ale vaccinului BioNTech/Pfizer.

Rusia, la fel ca multe alte ţări, se luptă cu varianta Delta şi înregistrează în prezent aproximativ 800 de decese pe zi. Datele oficiale indică 41,5 milioane de ruşi vaccinați, adică 28,4% din populaţie, iar majoritatea dintre aceștia - 33,5 milioane - au primit ambele doze de vaccin (22,9%).

Rusia, care are o populație de aproximativ 144 de milioane, a aprobat patru vaccinuri produse pe plan intern și lucrează la un al cincilea. Până în prezent, a raportat proape 6,5 milioane de infecții de la începutul pandemiei.

Uniunea Europeană încă examinează aprobarea vaccinului Sputnik V, Rusia fiind criticată pentru că nu a oferit suficiente date care să ducă la această aprobare.