Vaccinul Pfizer/BioNTech, sub lupa autorităților britanice. Semne de întrebare privind protecția oferită de prima doză
Autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat că reexaminează în detaliu efectele vaccinului împotriva noului coronavirus produs de Pfizer/BioNTech, în urma unor semnale trase de experții israelieni privind eficacitatea acestuia după administrarea primei doze.
Informația a stârnit îngrijorare în contextul în care Marea Britanie, puternic afectată de noua tulpină a virusului, care este mult mai contagioasă, se bazează în campania sa de vaccinare pe serurile produse de Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca.
Anunțul autorităților sanitare de la Londra vine după ce rezultatele unei analize a cercetătorilor din Israel au pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului. Potrivit acestora, protecția oferită după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă - de 33%, faţă de estimarea iniţială din studiile clinice - de 89%.
Miercuri, în cadrul unui interviu la Sky News, Consilierul ştiinţific al Guvernului, Patrick Vallance, a admis că ”în practica lumii reale, lucrurile rareori sunt la fel de bune ca în timpul testelor”. Acesta și-a nuanțat afirmația, spunând că nu crede că, ”deși, probabil, nu va fi la fel de ridicată în practică, (eficacitatea vaccinului - n.red) va fi atât de redusă” cum sugerează analiza experților israelieni.
Preocuparea Guvernului de la Londra este generată mai ales de faptul că procentul ridicat al eficacităţii primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech avut iniţial în vedere a determinat autorităţile britanice să decidă administrarea celei de-a doua doze de vaccin după termenul de 21 de zile de la prima doză recomandat de producător, pentru a vaccina astfel cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt. Până miercuri, 4,6 milioane de britanici au primit prima doză de vaccin, notează Agerpers.
În Israel, campania de vaccinare s-a desfășurat într-un ritm alert. Până marți au primit prima doză 2,2 milioane de persoane. Dintre acestea, peste 422.000 au primit şi rapelul. Cei mai mulţi israelieni au fost imunizați cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, iar restul, cu cel dezvoltat de Moderna.