MENIU

Vaccinul AstraZeneca PROTEJEAZĂ împotriva tulpinii braziliene a coronavirusului - date preliminare

Foto: Profi Media

Veste bună în privința protecției oferite de vaccinurile apărute pe piață împotriva noilor tulpini ale Sars-Cov-2. Datele preliminare ale unui studiu făcut de Universitatea Oxford, care a participat la dezvoltarea serului produs de AstraZeneca, arată că este eficient împotriva variantei braziliene (P1).

O sursă care cunoaște studiul a declarat pentru Reuters că datele arată că vaccinul nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva tulpinii braziliene, însă nu a făcut precizări privind eficacitatea exactă a serului împotriva acestei variante. Sursa a solicitat să rămână anonimă pentru că rezultatele studiului nu au fost încă făcute publice. 

Despre tulpina P1, epidemiologii spun că este mai contagioasă decât varianta inițială, numărându-se și printre factorii care contribuie la creșterea deceselor. 

Informația furnizată de sursa citată este importantă în contextul în care rezultate timpurii au indicat că vaccinul AstraZeneca a fost mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, care este similară cu P1. Ulterior, Africa de Sud a întrerupt utilizarea serului în țară. 

Studiul respectiv ar putea fi făcut public luna aceasta, potrivit hotnews. 

Cercetătorii cred că Varianta P1 ar fi provenit din orașul amazonian Manaus. În prezent, Brazilia este a treia cea mai afectată țară din lume de pandemie, cu un bilanț care depășește10,8 milioane de cazuri Covid-19 și 262.770 de decese.