MENIU

Vaccinul AstraZeneca, mai eficient dacă a doua doză se administrează la 3 luni - date preliminare

Noi date despre eficiența vaccinului AstraZeneca

Universitatea Oxford, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului produs de AstraZeneca, a precizat că eficacitatea serului este mai ridicată dacă intervalul la care se administrează cele două doze crește la trei luni. 

Datele prezentate marți reies dintr-un studiu făcut pe baza testelor clinice din Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Cercetătorii au precizat însă că sunt concluzii preliminare.

Potrivit rezultatelor, vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză. 

”Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, au precizat experţii de la Oxford.

Studiul a mai arătat că răspunsul imun a crescut la voluntarii cu vârste între 18 și 55 de ani în cazul administrării celei de-a doua doze la un interval mai lung. Conform cercetării, eficacitatea vaccinului a fost de 82,4% când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză, notează hotnews.

Concluziile, care nu au fost încă evaluate de alte organisme competente, susţin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu cea iniţială, a mai precizat Universitatea Oxford.