Vaccinul AstraZeneca anti-COVID-19, aprobat ca doză booster pentru adulți în țările din UE
Vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca poate fi folosit în țările Uniunii Europene pentru prima doză booster - a treia doză, în cazul adulților.
Compania farmaceutică britanică AstraZeneca a anunţat, luni, că vaccinul său anti-COVID-19 Vaxzevria a fost aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru administrare ca a treia doză pentru adulţi în Uniunea Europeană, într-un comunicat de presă.
„Profesioniştii din domeniul sănătăţii pot utiliza acum Vaxzevria ca a treia doză la pacienţii care au primit anterior doze de Vaxzevria sau un vaccin pe bază de ARN mesager aprobat în Uniunea Europeană”, a afirmat compania într-un comunicat.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde „după ce un număr suficient de dovezi demonstrează o creştere a răspunsului imunitar după o a treia doză de Vaxzevria” în urma administrării a două doze de vaccin AstraZeneca sau a altui vaccin aprobat în UE, se arată în comunicatul de presă al companiei.
Există dovezi substaniale care susțin Vaxzevria ca a treia doză de rapel după toate schemele de vaccinare primară testate până în prezent, inclusiv Vaxzevria, vaccinurile ARNm și CoronaVac.
Se estimează că Vaxzevria a contribuit la prevenirea a 50 de milioane de cazuri de COVID-19, cinci milioane de spitalizări și a salvat peste un milion de vieți în întreaga lume, pe baza rezultatelor modelului de evaluare a COVID-19 la nivel mondial.13
Vaccinul, creat în colaborare cu Universitatea Oxford, nu a fost ales în perioada anterioară de guvernul britanic pentru campania sa de administrare a unei doze booster, deşi fusese unul dintre primele vaccinuri de pe piaţă şi a fost folosit pentru primele două doze în campania de vaccinare împotriva COVID-19 din Marea Britanie, relatează AFP.
Vaxzevria este deja autorizat ca rapel omolog, la pacienții care au primit anterior doze de AstraZeneca, în Marea Britanie și în mai multe țări din Asia și America Latină. De asemenea, a fost autorizat ca rapel heterolog, adică pacienților cărora li s-a administrat anterior o schemă de vaccinare primară fie cu un vaccin vector viral, altul decât Vaxzevria, fie un vaccin inactivat sau un vaccin ARNm COVID-19, într-un număr de țări din afara UE, susține compania.
Vaccinul companiei farmaceutice AstraZeneca nu a primit aprobare în Statele Unite.