MENIU

Vaccinul anti-Covid CureVac, retras de la aprobare. Compania germană pregătește un ser de a doua generație

Vaccinul CureVac, retras. Foto: ProfiMedia

Laboratorul german CureVac a decis să renunțe la dezvoltarea vaccinului său împotriva noului coronavirus. Eficacitatea serului, de tip ARM mesager, nu a fost cea așteptată. Compania a anunțat însă, marți, că se va concentra pe dezvoltarea unui vaccin mai promițător pentru combaterea variantelor Sars-Cov-2. 

În prezent, primul vaccin dezvoltat de companie se află în procedura de evaluare continuă a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Decizia de retragere de la aprobare implică și anularea acordului cu privire la o precomandă de 405 milioane de doze de vaccin pentru Uniunea Europeană.

În dezvoltarea vaccinului de a doua generație, CureVac a precizat că lucrează împreună cu compania britanică GSK.

”Lupta mondială împotriva COVID-19 continuă şi suntem determinaţi să ne aducem contribuţia într-o manieră decisivă cu un vaccin sigur şi eficace, dar exigenţele pentru o luptă eficientă împotriva virusului şi variantelor care apar s-au schimbat”, a declarat directorul CureVac, Franz-Werner Haas.

În iulie, laboratorul german a anunțat că, potrivit studiilor clinice, vaccinul său anti-Covid are o eficacitate de doar 48%, procent mult sub cel al celorlalte vaccinuri ARN mesager, produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

CureVac et GSK doresc să lanseze \"\"în lunile următoare\"\" studiul clinic asupra vaccinului anti-COVID-19 de a doua generaţie, care ţine mai mult cont de variantele coronavirusului şi ar putea fi omologat în cursul anului viitor.

”Salutăm faptul că CureVac se concentrează pe vaccinul promiţător de a doua generaţie, denumit CV2CoV, pentru care primele studii arată o ameliorare clară faţă de primul vaccin-candidat, CVnCoV”, a transmis directorul ştiinţific al GSK, Rino Rappuoli, potrivit Agerpres.