MENIU

Vaccinul american Johnson & Johnson va fi produs în Italia. Decizia, luată pentru accelerarea aprovizionării UE

Vaccin anti-Covid Johnson & Johnson

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, vineri, producția vaccinului împotriva coronavirusului Johnson & Johnson la o nouă fabrică din Italia, pentru a evita riscul ca UE să nu primească dozele comandate. 

Fabrica italiană, situată în Anagni și operată de corporația cu baza în SUA Catalent, va ajuta la umplerea flacoanelor și la ambalarea vaccinului dezvoltat de J&J, a precizat EMA.

Decizia a fost luată după ce milioane de doze au fost interzise pentru utilizare în Europa din cauza problemelor de siguranță, în urma unui incident de contaminare la o frabrică din SUA.

EMA a mai transmis că recomandarea sa de a permite producția la sediul italian nu are nevoie de aprobarea formală din partea Comisiei Europene, astfel că instalația poate deveni operațională imediat.

Uniunea Europeană a solicitat Johnson & Johnson să utilizeze fabrica italiană pentru îmbutelierea vaccinurilor produse în Europa încă de la începutul anului, dar cererea pentru aprobarea fabricii italiene a fost depusă abia săptămâna trecută, pe 18 iunie, a mai declarat EMA.

Conform contractului de aprovizionare al UE, J&J a fost de acord să efectueze așa-numitul fill & finish la sediile sale din SUA, cel puțin în primele luni de la debutul vaccinării, chiar dacă acest lucru însemna un transfer transatlantic dublu pentru dozele produse în Europa.

Compania Johnson & Johnson are o fabrică de vaccinuri în Leiden, în Olanda, operată de unitatea sa Janssen.
Executivul UE a salutat aprobarea fabricii italiene pentru că putea ajuta la accelerarea producției și a vaccinărilor. 

Potrivit calendarului de livrare, blocul comunitar trebuie să primească anul acesta 200 de milioane de doze de vaccin J&J, din care 55 de milioane trebuiau să ajungă până la sfârșitul lunii iunie. Până în prezent însă, compania a livrat sub 15 milioane de doze. Mai mult, potrivit unui document al Comisiei UE, împărtășit joi liderilor Uniunii, compania americană ar putea livra doar 7 milioane de doze în iulie.

Nu este clar câte doze produce fabrica J&J din Leiden. Compania a refuzat în repetate rânduri să răspundă la întrebări cu privire la existența unor probleme de producție acolo, potrivit hotnews.ro