Vaccinarea copiilor de 5 și 11 ani. Ce trebuie să știe părinții - Un medic pneumolog dă TOATE răspunsurile: EXCEPȚII și RISCURI
Medicul pneumolog Gilda Popescu de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală a răspuns mai multor întrebări ale părinților despre vaccinarea împotriva COVID-19 la copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Toate precizările și despre cine poate să se vaccineze, dar și cine face excepție, unde trebuie să aibă loc administrarea vaccinului, au fost făcute vineri, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.
RECOMANDĂRI PRO-VACCINAREA anti-COVID-19 la copii
Medicul pneumolog Gilda Popescu amintește că vaccinul anti-COVID-19 este cel mai testat dint toate timpurile, iar vaccinarea a reușit să oprească răspândirea unor pandemii și boli grave în istoria omenirii.
„Ce se știe până în acest moment este că vaccinarea a fost benefică și a ajutat omenirea să scape de probleme, in special de rubeolă, variolă.
Vorbim de unul dintre cele mai testate vaccinuri pana in acest moment. Pentru că reacțiile adverse, severe ce pot apărea în urma vaccinării sunt de unul la șase milioane de vaccinati. Și pentru copii riscurile sunt aproape nule. Vaccinarea ar fi benefica in special pentru a limita transmiterea catre populati adulta. Copiii fac forme asimptomatice, spre deosebire de adulți, mai ales cei care au si comorbiditati.
Asa cum vaccinul antigripal a fost folosit la inceput pentru copiii de la vârste de la 18 ani, pe urmă la copiii de la 12 ani, apoi la cei de la 2 ani, cu efecte deosebit de benefice”, a declarat medicul Gilda Popescu, vineri, la Realitatea PLUS.
CÂND începe vaccinarea copiilor mici împotriva COVID-19, în România
Medicul pneumolog de la Institutul „Marius Nasta” este de părere că cei mici vor începe să fie vaccinați anti-COVID-19 „la inceputul lunii februarie, iar până atunci vor mai fi destule informații și pentru părinți”. Comitetul de coordonare a vaccinării în România a anunțat că imunizarea împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani va începe în România după recepţionarea dozelor necesare, cel mai probabil în cea de a doua jumătate a lunii ianuarie.va fi posibil ca cei mici să fie vaccinai în România.
CONTRAINDICAȚII la vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor. E contraindicată în cazul bolilor autoimune, coagulare sau alergii?
„Contraindicațiile sunt aceleași ca și pentru adulți. Există boli congenitale, de coagulare, cu alergii severe, dar se știe ca vaccinul are în general efecte slabe (reacții adverse - n.red.).
Nu se pune problema unor alergii minore, s-a și spus. E vorba de alergii , la unele componente ale vaccinului. Vaccinul nu este alergen. Și oricum, în general, vaccinarea se face supravegheat și nu este un risc major la copii”, a explicat medicul Gilda Popescu.
Despre copiii cu boli autoimune, medicul a precizat că „ei au o imunitate deprimată. Dacă s-ar imbolnavi, ei fac forme mai severe decât ce icu o imunitate bună. Se poate indica și pentru ei (vaccinarea COVID - n.red.), dar nu in aceeasi perioada in care se administreaza si terapia imună”, a mai spus medicul Gilda Popescu.
CUM se procedează cu vaccinarea din schema obligatorie și împotriva COVID-19
Despre vaccinările din schema obligatorie și vaccinarea COVID-19, medicul spune că ar trebui păstrată o perioadă de timp între efectuarea vaccinurilor.
„Studiile au arătat că se pot face concomitent. Un vaccin la un braț, alt vaccin la celalalt braț. Ar trebui păstrata o perioada intre vaccinari. Așa s-a știut până acum. Noile studii spun, acum, că se pot face concomitent. Eu aș avea o mică reținere. Aș sugera să păstrăm un interval minim intre vaccinari”, a explicat medicul.
UNDE se face vaccinarea copiilor mici împotriva COVID-19
Vaccinarea se va putea face atât în centrele de vaccinare stabilite, cât şi în cabinetele medicilor de familie, a anunțat CNCAV.
„Oricum trebuie să se facă sub supraveghere, pentru că părinții sunt extrem de speriați, de riscuri, cu toate că studiile arată că nu sunt la risc aceștia - copiii”, a menționat medicul pneumolog.
Doctorul Gilda Lazăr a anunțat ca vaccinarea să aibă loc „cel mai bine la medicul de familie sau la un serviciu de pediatrie, unde copilul poate să fie vaccinat. Dar trebuie făcut la serviciul de pediatrie, într-un serviciu ambulator, unde copiii sa fie vaccinati”.
DE CE trebuie 2 DOZE și la copii, și nu 3 DOZE ca la adulți, în cazul OMICRON
„Copiii au anumite partiuclarități. N-as putea spune ca exista diferente (intre copii si adulti pentru Omicron - n.red.). Știm ca Omicron se transmite mult mai repede (ca alte variante de până acum - n.red.), iar forma de îmbolnăvire este mult mai ușoară”, a explicat medicul.
Cele două doze pentru copii decise nu sunt în contextul Omicron, spune medicul.
„S-a constatat că numai pri ndoza Booster (la adulți - n.red.) se pot stimula acele limfocite care să mențină un nivel crescut al anticorpilor sau sa recunoască prezenta care provoacă îmbolnăvire. Pe experimentele făcute s-a demonstrat că cele 2 doze la copii sunt eficiente, pentru că nu ar fi forme severe oricum, la copii. Numărul de copii (afectați - n.red.), și în România, și în lume, a fost mult mai redus, și puțini dintre ei au necesitat intervențiile la serviciile din Terapie Intensivă”, a explicat medicul pneumolog Gilda Popescu.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani doza Pfizer este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 micrograme comparativ cu 30 micrograme), însă ca şi în cazul celorlalte grupe de vârstă vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.
VACCINAREA COVID-19, sezonieră?
Legat de vaccinarea anti-COVID-19, medicul Gilda Popescu a explicat că, prin această vaccinare, „nu vorbim de o imunitate absolută, ca în rubeolă, poliomielită, am făcut odată o doză și nu mai trebuie. Aceasta poate doar să atenueze formele de boală pe care le putem face, să fie ușoare. Cred că nu vom scăpa de acest virus (coronavirus - n.red.) Este ca la virusul gripal. Va trebui să ne vaccinăm periodic”.
Întrebată despre cei care contestă eficiența vaccinului împotriva COVID-19, medicul pneumolog Gilda Popescu a reamintit că „este bine să informăm populația, vor înțelege ce au de făcut, nu putem obliga pe nimeni, dar trebuie să aibă o informație corectă. Mesajul nostru poate influența. Nu este suficient să citești o informație, ci și să înțelegi un mcanism fiziopatogenic, pe care nu oricine care nu a studiat medicina îl poate înțelege. Nu oricine poate înțelege ce e acela proces fiziopatogen”.