Vaccinarea anti HPV ar putea fi extinsă şi la băieţi, dar şi pentru fetele şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani. Ce MĂSURI pregătesc reprezentanții MS
Până la finalul acestui an şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccinul HPV, urmând să existe un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior, a afirmat ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Potrivit oficialului guvernamental, măsura are rolul de a reduce circulaţia virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere şi, implicit, a numărului de îmbolnăviri. Înainte de luarea acestei decizii va exista însă şi o campanie publică de informare, mai spune ministrul. În acelaşi timp ar putea primi vaccin compensat şi fetele şi femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani.
În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Achiziţionarea vaccinurilor împotriva HPV se face de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali transmise medicilor de familie.
„Programul de vaccinare împotriva infecţiei cu papiloma virus a fost reluat acum câţiva ani, după eşecul din 2008 – 2009, când au fost achiziţionate câteva sute de mii de doze de vaccin care au rămas nefolosite, însă de data aceasta a fost reluat după ce a fost o campanie de informare susţinută care a durat câţiva ani, au fost implicate multe societăţi profesionale.
Cancerul de col uterin este o boală care practic integral este produsă de infecţia cu virusurile papilloma, iar existenţa unui vaccin care previne îmbolnăvirea practic duce şi la eliminarea posibilităţii apariţiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de vârstă fertilă.
Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani.
Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a declarat Rafila pentru News.ro.
Potrivit ministrului Sănătății, programul de vaccinare împotriva HPV ar putea fi extins şi la băieţi printr-un anumit grad de compensare, dar şi pentru fetele şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani. În cazul băieţilor, vaccinul va putea fi luat de la farmacie compensat, pe baza unei reţete de la medicul de familie.
„De curând, am iniţiat o legislaţie care permite compensarea vaccinurilor şi în comitetul naţional de vaccinologie s-au discutat vaccinurile care ar putea să intre pe această listă a compensării. (...)
Compensarea înseamnă că te duci la farmacie cu o reţetă şi produsul respectiv este compensat total sau parţial. Noi ne dorim să dăm măcar o posibilitate părinţilor să-şi vaccineze şi băieţii.
O familie care are un băiat şi vrea să-l vaccineze va primi o reţetă de la medicul de familie, iar cu reţeta se duce la farmacie şi îşi achiziţionează vaccinul cu un preţ compensat. Sigur că există şi nişte limitări financiare, care este gradul de compensare.
Cred că până la sfârşitul acestui an o să găsim o variantă ca să putem să asigurăm şi pentru băieţi un anumit grad de compensare şi părinţii să poată să înceapă să-şi vaccineze băieţii. Nu vreau să intru eu în discuţii legat de categoria de vârstă, există un comitet de vaccinologie, pe baza experienţei internaţionale va face acest lucru”, a explicat Rafila.