MENIU

Vaccinarea anti-COVID-19 a angajaților NU este obligatorie! Precizările Ministerului Sănătății pentru Avocatul Poporului - DOCUMENT

Vaccinarea angajaților NU este obligatorie! Precizările Ministerului Sănătății pentru Avocatul Poporului

Angajații nu pot fi obligați să se vaccineze împotriva COVID-19. O spune chiar Ministerul Sănătății într-un document oficial transmis Avocatului Poporului în luna aprilie acest an, în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu. Condiționarea vaccinării nu este legală, precizează Ministerul Sănătății. Autoritățile, prin actualul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, pregătesc mai multe măsuri de încurajare a vaccinării pentru a limita cât mai mult amploarea valului 4 provocată de tulpina Delta de coronavirus, foarte contagioasă. 

Ministerul Sănătății a dat un răspuns în legătură cu vaccinarea obligatorie încă de acum trei luni, în care menționa că vaccinarea este un act medical bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea imunizării este ilegală.

Ministerul Sănătății subliniază că, „potrivit Strategiei de vacinare împotriva COVID-19, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită”, potrivit răspunsului MS pentru Avocatul Poporului. În același timp, despre obligarea vaccinării angajaților de către angajatori, ministerul mai precizează că „potrivit Codului Muncii, accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, iar persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament”.

„Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinarea este un act medicalpreventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajatori o pareciem în afara cadrului legal”, se mai spune în document.

DOCUMENTUL în care se precizează că vaccinarea angajaților nu poate fi impusă de angajatori poate fi consultat AICI

Cu toate astea, guvernanții au ridicat problema imunizării cadrelor medicale și a testării periodice pe banii medicilor, în condițiile în care doar puțin peste jumătate dintre ei sunt vaccinați, transmite Realitatea PLUS.

Coaliția de guvernare a anunțat, prin ministrul actual al Sănătății, Ioana Mihăilă, că are în plan și un proiect-pilot prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 să primească un voucher în valoare de 100 lei.

În plus, Parlamentul a decis să acorde zile libere plătite pentru vaccinare. La sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, deputații au votat propunerea legislativă prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. În cazul elevilor și studenților, aceștia vor fi scutiți de la cursuri în ziua vaccinării.

DOCUMENTUL în care se precizează că vaccinarea angajaților nu poate fi impusă de angajatori - RĂSPUNSUL Ministerului Sănătății pentru Avocatul Poporului, 7 aprilie 2021