MENIU

Vaccin BLOCAT în Institut. De ce nu a ajuns vaccinul antigripal la medicii de familie

De ce întârzie vaccinul antigripal românesc

Vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino nu a fost distribuit medicilor de familie. Deşi reprezentanţii instituţiei anunţau că cele 400 de mii de doze vor ajunge în ţară în luna decembrie, acest lucru nu s-a întâmplat. Motivul: serul nu a primit încă aprobare din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

În luna noiembrie, reprezentanţii Institutului Cantacuzino dădeau asigurări că cele 400 de mii de doze de vaccin antigripal autohton vor fi gata până la finalul anului.

Ovidiu Antal, directorul Institutului Cantacuzino declara în noiembrie 2013: "Undeva în jurul datei de 16 decembrie va putea fi pus pe piaţă vaccinul antigripal. Noi vom da vaccinul Ministerului Sănătăţii conform prevederilor HG 320, prin care trebuie să punem la dispoziţia Ministerului 400.000 de unităţi".

În decembrie, însuşi premierul Victor Ponta a inspectat Institutul Cantacuzino şi a ridicat prima fiolă cu vaccin antigripal produsă în 2013.

"Eu am prima fiolă, da? Am eu prima, dar înţeleg că, înţeleg deja că o să fie 200.000 de doze pregătite până la în jur de 15 decembrie şi după aceea încă 200.000 O să îndemnăm împreună cetăţenii să aibă încredere în producţia românească".

Dar, chiar dacă ar dori, românii nu au deocamdată posibilitatea să se vaccineze antigripal cu ser produs la noi. Asta pentru că vaccinul nu a primit încă aprobarea din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

"Aşteptăm rezultatele unui studiu clinic aflat în desfăşurare. Studiul clinic este obligatoriu pentru studierea eficacităţii, siguranţei, studierea toleranţei a imunogenităţii vaccinului gripal sezonier".

Alte 600 de mii de doze au fost cumpărate din străinătate. În total, un milion de români ar trebui să fie vaccinaţi gratuit.

Anul trecut, 28 de români din cei peste 750 diagnosticaţi cu gripă au murit.