MENIU

Va fi taifun în toate firmele din România după 20 noiembrie. Veste-șoc pentru angajați de la Guvern

Toți angajatorii din România sunt obligați de Guvern, printr-o decizie luată pe ascuns, să deschidă negocieri colective cu angajații în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017 pentru refacerea contractelor de muncă. Motivul? Se negociază modul în care se face transferul contribuțiilor de la angajatori la angajați.

Guvernul a stabilit că, în firmele în care nu există un sindicat reprezentativ, la negocierea contractelor de muncă sau a actelor adiționale, pot participa reprezentanți ai federației sindicale din domeniul de activitate, împreună cu reprezentanții salariaților.

"Este o obligativitate impusă tuturor angajatorilor din România de a iniția negocieri colective pentru punerea în aplicare a OUG prin care sunt transferate contribuțiile sociale de la angajator la salariat. Toți angajatorii sunt obligați să inițieze, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, negocieri colective, pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017", a transmis casa de avocatură VP&Partners pentru Profit.ro.
 
Guvernul a transferat către angajatori și sindicate responsabilitatea de a găsi soluții pentru menținerea veniturilor în noile condiții de taxare a salariilor. "Trebuie menționat însă că negocierile colective pot conduce la declanșarea conflictelor de muncă (grevelor), cu consecințe asupra stabilității economice și sociale", mai spun specialiștii.
 
Avocații arată totodată că, în cadrul negocierilor colective având ca obiect stabilirea noilor salarii și doar limitat la acestea, este mărit rolul sindicatelor, în special al federațiilor și confederațiilor sindicale, care dobândesc dreptul să negocieze în unitățile în care nu există sindicat sau în care sindicatul este nereprezentativ.

Scenariu de coșmar după "revoluția fiscală". Detaliul uitat de guvernarea PSD-ALDE

Sunt firme care nu pot mări salariile angajaților, doar pentru că o reglementare a crescut povara fiscală pusă pe umerii acestora.

Guvernul a pierdut din vedere faptul că unele societăți, cum sunt cele aflate în insolvență, chiar dacă ar vrea, nu au voie să majoreze salariile brute ale angajaților decât dacă parcurg proceduri greoaie și costisitoare pentru aprobări în adunarea creditorilor și la judecătorul sindic.

Singurele societăți în insolvență care mai pot aproba creșteri salariale sunt cele care se află în procedura inițială de observație sau dacă nu li s-a ridicat încă dreptul de administrare.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Oana Iacob, spune că abia de acum Guvernul va analiza situația în care se află acești angajați. Și sunt aproximativ o sută de mii.

În cazul în care un guvern viitor va constata eșecul transferului contribuțiilor la angajați și va dori să se revină la situația actuală, acest lucru va fi practic imposibil.

Motivul? Când se va încerca transferul unor contribuții înapoi la angajatori, Codul Muncii nu va permite scăderea salariilor brute ale angajaților!

Cel mai mare pericol pentru România este să se revină la situaţia dinainte de transferul contribuţiilor la angajaţi, arată Ionuţ Simion, country manager partner, PwC România.

"Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat este o măsură care ţine de angajator. Dacă această măsură va fi reversată, în cazul în care nu va funcţiona, nu ştiu cum un angajator poate să reducă salariile angajaţilor. Pentru că atunci intervine Codul Muncii, care va crea nişte bariere foarte mari", a declarat consultantul fiscal.

Mai multe articole despre:
transferul contribuțiilor