MENIU

Va deveni Italia noua Grecie a Europei? Noua criză financiară, la orizont

Criza din Italia, la orizont?

Italia are o datorie de 2,3 mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 130% din PIB, motiv pentru care piețele sunt îngrijorate de faptul că cheltuielile mai mari vor împiedica Roma să-și reducă datoria masivă., scrie Realitatea Financiara.

Obligațiunile guvernamentale ale Italiei au devenit, în opinia participanților la piață, din ce în ce mai riscante, date fiind intențiile cabinetului anti-sistem instalat la Roma și planurile sale în privința proiectului de buget pentru 2019.

Astfel, fără a exagera prea mult, se poate spune că obligațiunile italiene se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care vor ajunge să fie considerate la fel de riscante ca și cele ale Greciei.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale italiene cu scadență la 10 ani se află în prezent la 3,58%, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, conform datelor furnizate de CNBC.

Comparând obligațiunile italiene la 10 ani cu alte titluri de stat similare din Europa, vom observa că doar cele ale Greciei au un randament mai mare. Randamentul Greciei pentru obligațiunile pe 10 ani este de 4,64%, în timp ce randamentele echivalente în Portugalia și Spania sunt de 1,95, respectiv 1,59%.

Diferența dintre aceste patru randamente sugerează că Grecia și Italia sunt considerate mai riscante decât Portugalia și Spania.

Oficialii italieni au negat că planurile lor în privința bugetului de stat au pus Roma într-o situație similară celei pe care Grecia a experimentat-o în 2010 și în 2015 și care a condus la trei programe de salvare.

Mai multe articole despre:
Italia Grecia