Utilizare neobişnuită a proteinelor din lapte. Aşa se vor putea proteja alimentele în viitor
Majoritatea ambalajelor alimentare pot fi reciclate, de la cofrajele pentru ouă la cutiile de lapte sau tuburile pentru unt, dar nu şi peliculele din plastic folosite la protejarea brânzeturilor sau cărnii, acesta fiind motivul pentru care cercetătorii americani lucrează la soluţii alternative, una fiind ambalajele comerstibile provenite dintr-o proteină din lapte, potrivit Bloomberg.
Cercetătorii Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA) au descoperit că o proteină din lapte numită caseină poae fi folosită la dezvoltarea unui ambalaj comestibil, biodegradabil.
Pelicula bazată pe caseină este de 500 de ori mai eficientă decât plasticul pentru protejarea alimentelor de oxigen, întrucât proteinele formează o reţea mai densă atunci când polimerizează, au constatat cercetătorii. Această peliculă este mai eficientă şi faţă de actualele materiale comestibile din amidon şi protejează alimentele senzibile la lumină.
”Totul este vândut în ambalaje tot mai mici, ceea ce este grozav pentru prânz, pentru şcoală, dar generează tot mai multe deşeuri”, a spus Laetitia Bonnaillie, cercetător la USDA care este unul dintre coordonatorii cercetării în domeniul ambalajelor din caseină.
Pentru a produce un ambalaj mai practic, echipa de cercetători a adăugat peliculei din caseină glicerină şi pectină din citrice.
Aditivii folosiţi fac ambalajul comestibil diferit de alte ambaleje, întrucât pectina este bună pentru consumul uman.
Arome, vitamine şi alţi aditivi pot fi utilizaţi pentru a face ambalajele şi alimentele pe care le protejează mai gustoase şi mai nutritive.
Una dintre aplicaţii poate fi pentru pachetele solubile de cafea uscată sau de supă. În loc să rupi ambalajul şi să îl arunci, poţi pune produsul cu ambalaj cu tot în apă fiartă, adăugând astfel proteine în alimentaţie. Un alt exemplu ar fi înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă la care se foloseşte mult plastic, pentru produse ca batoanele de brânză.
Un dezavantaj ar fi că pelicula din caseină se dizolvă în apă, ceea ce necesită containere mari din plastic sau carton pentru a le feri de umezeală.
Caseina sub formă lichidă poate fi folosită atât la ambalare cât şi ca aliment. Poate fi pulverizată pe fulgi de cereale sau batoane. Multe cereale sunt crocante datorită peliculei de zahăr, dar aceasta ar putea fi înlocuită prin utilizarea proteinei din lapte.
De asemenea, caseina poate fi utilizată ca strat exterior al mezelurilor.
Laetitia Bonnaillie a spus însă că fără implicarea companiilor ar putea dura ani de zile înainta ca cercetările USDA să fie aplicate pe piaţă.
Sursa: news.ro