MENIU

Ursula von der Leyen: Necesitatea vaccinării copiilor trebuie stabilită de oamenii de știință, nu de politicieni

Ursula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că oamenii de știință sunt cei care ar trebui să stabilească dacă este necesar să fie vaccinați copiii și adolescenții împotriva noului coronavirus, nu politicienii. Declarația a fost făcută marți, după summitul de la Bruxelles. 

”Avem nevoie de opinia oamenilor de știință cu privire la cine trebuie vaccinat, cum ne vaccinăm și în ce ordine. Nu este o decizie politică, este clar o decizie științifică, bazată pe studii”, a răspuns von der Leyen după ce a fost întrebată ce părere are despre dezbaterea privind necesitatea imunizării copiilor în Europa, în condițiile în care există doze limitate la nivel global. 

Președinta C.E. a adăugat că, în ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor, UE se confruntă cu trei provocări majore pentru următorii doi ani: vaccinarea minorilor, momentul administrării unei a treia doze și pregătirea pentru revenirea la normalitate.

Până la sfârșitul săptămânii, în țările UE vor mai fi livrate peste 300 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid și alte 400 de milioane până la sfârșitul lunii iunie. 
”Asta înseamnă că UE este pe drumul cel bun și are toate premisele de a vaccina 70% din populație până la finalul lunii iulie, lucru care va relaxarea mai multor restricții”, a mai spus  von der Leyen, potrivit Politico. 

Recent, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că vaccinarea copiilor în țările bogate reprezintă o ”catastrofă morală”, în contextul în care în unele țări sărace nu a fost  vaccinat nici măcar personalul medical. 

Citește și: ”OMS cere statelor bogate să AMÂNE vaccinarea copiilor și să DONEZE serurile țărilor sărace”

Reamintim că Agenția Europeană a Medicamentului este așteptată să ia o decizie în privința vaccinării adolescenților cu serul Pfizer până la sfârșitul lunii mai. De asemenea, compania Moderna a anunțat că va depune, în iunie, cererea de autorizare a vaccinului dezvoltat pentru copiii și adolescenții cu vârste între 12 și 17 ani, după ce studiile clinice au arătat că este ”extrem de eficient”.