MENIU

Ursula von de Leyen solicită statelor din Uniunea Europeană să doneze Ucrainei vaccinuri anticoronavirus

Vaccinuri pentru Ucraina

Preşedinta Comisiei Europene a făcut apel luni la ţările din blocul comunitar UE ''să doneze o parte'' din vaccinurile lor împotriva COVID-19, după ce Ucraina s-a plâns că nu a avut acces la acestea. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunțase recent problemele de acces la vaccin în contextul concurenţei cu ţările bogate. El a făcut apel în special la UE să-şi ajute vecinii din est să obţină vaccinuri anti-COVID-19.

"Le-am cerut ţărilor noastre membre să doneze o parte din dozele lor Ucrainei", a declarat Ursula von der Leyen, în timpul unei intervenţii televizate la o conferinţă privind pandemia, organizată la Kiev.

"UE este alături de Ucraina" pentru că "suntem o familie europeană", a dat ea asigurări, fiind citată de Agerpres.

Kievul intenţionează să-şi înceapă campania de vaccinare la începutul lui februarie, imediat ce va primi primul lot de 117.000 de doze de vaccin Pfizer în cadrul programului ONU Covax, care urmează să furnizeze în total acestei ţări opt milioane de doze.

Ucraina mizează, de asemenea, pe 12 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de grupurile britanic AstraZeneca şi american Novavax şi produse de Serum Institute din India.

Mai mult de 1,24 de milioane de ucraineni au trecut prin infectarea cu SARS-COV-2 de la debutul pandemiei, iar 23.644 și-au pierdut viața conform datelor furnizate de Worldometers.

Mai multe articole despre:
ucraina covax vaccin covid-19