MENIU

Urs căutat cu DRONE cu termoviziune în județul Neamț! Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert

Urs căutat cu drone cu termoviziune în județul Neamț! Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert/ Facebook
Urs căutat cu drone cu termoviziune în județul Neamț! Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert/ Facebook
Urs căutat cu drone cu termoviziune în județul Neamț! Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert/ Facebook

Un urs care terorizează două comune din județul Neamț a pus autoritățile în alertă, fiind mobilizate echipaje speciale pentru căutarea acestuia, inclusiv drone cu termoviziune. Luni, județul Neamț a înregistrat nu mai puțin de patru alerte cu urs în doar câteva ore, fiecare alertând populația prin sistemul Ro-Alert, a anunțat Prefectura.

Potrivit presei locale, primele imagini cu ursul pe raza comunei Cândești au apărut în cursul zilei de marți, însă autoritățile nu au primit apeluri la 112 privind prezența acestuia până în cursul nopții, când situația a escaladat.

Prefectura Neamț a anunțat că ursul a fost semnalat inițial marți, în jurul orei 16:00, dar filmările de pe rețelele sociale arată că acesta era prezent în comună încă de dimineață, la ora 9:00.

Familie din Vrancea, "vizitată" noaptea de urși. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere

Într-un comunicat transmis marți noaptea, Prefectura  a informat că echipe extinse de intervenție, inclusiv jandarmi, polițiști și pompieri, sunt mobilizate pentru a căuta ursul în zona comunelor Costișa și Cândești. În plus, a fost utilizată o dronă cu termoviziune pentru a localiza animalul care reprezintă un pericol major pentru populație.

"Deoarece este vorba de o zonă locuită, cu case, departe de pădure, situația fiind periculoasă pentru locuitori, prefectul Bourceanu a făcut apel la inspectoratele județene de jandarmi, poliție și pentru situații de urgență, pentru extinderea efectivelor de căutare, forțele de ordine răspunzând cu promptitudine apelului.

Ministrul Mediului solicită majorarea amenzilor pentru hrănirea urșilor pe marginea drumului: „Unii le consideră prea mici"

În teren se afla deja SVSU local, alături de jandarmi. Au mai fost dislocate trei mașini de poliție, SVSU Costișa cu o mașină de pompieri, o dronă cu termoviziune de la ApaServ, un echipaj de paramedici. AJVPS Bacău a trimis patru vânători echipați și cu instrumente de verificare termică, pentru a identifica locul în care se află ursul.
 
Cresterea alarmantă a populației de ursi a generat o modificare a cotelor, astfel încât se estimează că în județul Neamț, populația de urs este de circa 7-8 ori mai mare decât capacitatea habitatului natural.
Până la orele 23:45, căutările ursului din zona Cândești-Costișa erau încă în desfășurare", se arată într-o informare a autorităților locale, postată pe pagina de Facebook a prefecturii.