MENIU

Elena Mateescu, anunț despre valul de CANICULĂ din România. Cum va fi vremea pe litoral în minivacanța de Sfânta Maria 2024

Urmează zile cu temperaturi de foc în mai multe județe. Vremea caniculară se extinde în tot mai multe regiuni cu temperaturi ce pot atinge chiar și 40 de grade Celsius la Umbră. Meteorologii anunță că urmează zile și mai călduroase. 

Cupolă de foc asupra României

Urmează trei zile de foc pentru români! ANM a emis, miercuri, mai multe atenționări meteo de tip cod portocaliu și galben pentru numeroase județe din țară. 

Canicula va pune stăpânire pe mare parte a țării, conform șefei ANM, Elena Mateescu care a vorbit în exclusivitate pentru Realitatea PLUS.

„O vreme în continuare caniculară. Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi avertizările de cod galben și portocaliu pentru ziua de vineri, astfel încât în următoarele trei zile vorbim de zone în care vom avea temperaturi de 40 de grade la umbră, cum s-a întâmplat de altfel și ieri. 41 de grade la Zimnicea, Calafat și Moldova Veche. București Filaret - 39 de grade.”, a declarat expertul ANM, Elena Mateescu.

Și ziua de ieri a fost una caniculară în România. „Ziua de 13 august 2024 a adus pentru 46 de stații meteorologice cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 13 august de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră. Dintre care la două stații au fost înregistrate recorduri lunare și în această dimineață 46 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o dimineață de 14 august de când se fac măsurători meteorologice. De asemenea, vom vorbi și de nopți tropicale pentru că temperaturile minime vor avea valori cuprinse între 21-22 de grade, posibil chiar 24-25 de grade, în partea de S-V a țării. Așadar, în următoarele trei zile în aria avertizată de cod portocaliu, valorile de temperaturi la nivelul maximelor de 38-40 de grade Celsius, în aria avertizată de cod galben, valori de 35-37 de grade Celsius.”, a completat expertul ANM.

Avertizare nowcasting de vânt

Sunt anunțate rafale de vânt în mai multe zone din România. „Avem și intensificări ușoare ale vântului, dar elementul meteorologic de interes rămâne vremea deosebit de caniculară, confort termic ridicat de la o zi la alta pentru că indicele temperatură-umezeală va putea atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Așa cum ieri am înregistrat deja valori ale temperaturilor critice până la 43 de grade, mai ales în partea de SUD-Vest, cu siguranță este normal ca în următoarele trei zile să avem un efect termic similar.”, a spus expertul ANM Elena Mateescu.

Cum va fi vremea la mare în minivacanța de Sfântă Marie

Românii au parte de vești bune, căci pe lângă zilele libere de relaxare vor avea parte de o vreme deosebit de frumoasă. „O vreme frumoasă la malul mării. Acolo vorbim de temperaturi de până la 30-31 de grade, cu siguranță, turiștii care se vor afla în zona litoralului în această minivacanță se vor bucura de vremea frumoasă. Atenție, însă, la orele expunerii la soare, în intervalul orar, pentru că medicii vor face recomandări în acest sens. În zona montană, de altfel, în toată țara va fi vreme frumoasă pentru această minivacanță.”, a încheiat expertul ANM - Elena Mateescu.