MENIU

Unul dintre ucrainenii rătăciţi în Munții Maramureșului a fost găsit mort - Ei fugeau de război

Unul dintre cei șase ucraineni care au fugit de război a fost găsit mort într-un pârâu din Munții Maramureșului, după ce a rătăcit trei zile prin viscol și ger. Căutările de salvare şi căutare continuă pentru cea de-a şasea persoană.

Cinci prieteni îl însoțeau, dar patru dintre ei au fost salvați de echipajele de urgență, care s-au retras din cauza vremii.

Un alt ucrainean este de negăsit, după ce a refuzat să-și comunice coordonatele. Se pare că fugarii erau dezertori și se temeau că vor ajunge la închisoare.
În Munții Maramureșului va urma o noapte rece, cu -10 grade, și e posibil ca zăpada să-l acopere, în orele următoare, pe fugarul din Ucraina. Echipajele de salvare s-au văzut nevoite să întrerupă căutările, din cauza vremii. Camarazii lor au fost găsiți, după o operațiune maraton, care a durat peste 60 de ore.

Cei șase bărbați cu vârste cuprinse între 22 și 33 de ani au trecut ilegal granița, sâmbătă, 24 decembrie, prin apropierea vârfului Pop Ivan, înalt de 1938 metri, care desparte România de Ucraina. S-au rătăcit, și doi dintre ei au căzut de pe stânci și au suferit fracturi. Un prieten cu care țineau legătura a alertat autoritățile române, dar fugarii se temeau că vor ajunge la închisoare și s-au ferit până și de salvatori.

Sâmbătă, târziu în noapte, au fost găsiți primii doi fugari. Apoi salvatorii au primit în ajutor două elicoptere și un avion de survol al Agenției Europene Frontex, pentru a-i localiza cu ajutorul camerelor cu termoviziune.

Mai multe articole despre:
ucraineni rataciti maramures mort