MENIU

Unul dintre cei mai mari producători de avioane vrea să ajungă pe Marte. Cum va face asta?

Airbus e capabilă să producă mai mult decât avioanele utilizate în prezent în toată lumea. În acest context, explorarea planetei Marte a început să fie o ideea aproape absesivă pentru cercetători. Iar NASA și ESA (agenția spațială europeană) cred că un producător ca Airbus le poate ajuta. Și n-ar fi singurele agenții care să apeleze la companie. 

Până acum, miliardari ca Jeff Bezos și Elon Musk și-au anunțat intențiile de-a ajunge pe Marte. Apoi sunt agențiile consacrate ca NASA. Airbus ar putea fi o venire surpriză în acest domeniu. NASA și ESA au încheiat un parteneriat prin care urmăresc să adune mostre și roci de pe suprafața terestră a Planetei Roșii.

Totodată, ESA a încheiat un contract în valoare de 5,3 milioane de dolari cu Airbus, prin care i s-a cerut companiei producătoare de aeronave să creeze un vehicul capabil să ia mostrele de roci de pe Marte și să le aducă pe Pământ în siguranță, roci care urmează să fie colectate până în 2020.

Airbus trebuie, astfel, să producă un vehicul spațial, un rover colector, care să încarce toate probele de cercetare necesare și să le aducă acasă pe masa de studiu a celor de la NASA și ESA.

Când ar putea fi finalizat proiectul?

Dacă totul va merge conform planurilor, Airbus ar putea finaliza sarcina până în 2026. În tot acest timp, rocile sunt adunate și puse la păstrare. Roverul Mars 2020 are misiunea de a fora după rocile pe care oamenii de știință vor să le studieze și le pune în containere situate în anumite locuri, un fel de stații de preluare, la care roverul colector al Airbus va trebui să ajungă.

Vehicului colector urmează să fie dus pe Marte cu o navă spațială capabilă să aterizeze și să decoleze de pe Marte. Când va ajunge pe suprafața terestră marțiană, roverul colector va începe să meargă la acele stații de preluare. După ce a colectat toate rocile, le va aduce la nava care l-a adus acolo și va face cale întoarsă spre Pământ.

Sursa

Mai multe articole despre:
NASA Airbus Marte esa