MENIU

Unui bebeluș aflat într-o fază terminală a bolii îi este refuzat tratamentul

Charlie Gard s-a născut pe 4 august anul trecut, cu o formă gravă a unei boli mitocondriale, care cauzează degradarea musculară progresivă și leziuni ale creierului. Părinții lui Charlie vor să-l ducă în SUA pentru un tratament inovativ, dar medicii britanici spun că acest nu-l va ajuta.

Bebelușul, în vârstă de 10 luni, suferă de o boală genetică rară, iar părinții lui doresc ca acesta să fie supus unei terapii experimentale numită nucleozidă, în Statele Unite.

Judecătorii britanici au pronunțat în aprilie ca bebelușul să fie ținut în viață de aparate până, cel mult, lunea viitoare, fără a i se mai acorda un alt tratament, pentru ca acesta să fie lăsat „să moară cu demnitate”, fără drept de apel.

La îndemnul medicilor britanici care îl au în prezent pe Charlie în grijă, aceștia au anulat dreptul de decizie a părinților pe motiv că „terapia experimentală nu îl va ajuta cu nimic”.

Mama lui Charlie susține că „am fost spoliați de drepturile noastre parentale”, citează Sky News.

Chris Gard și Connie Yates, în vârstă de 30 de ani, din West London, au cerut judecătorilor Curții Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) să examineze cazul, după epuizarea tuturor căilor legale din Marea Britanie.