MENIU

Untul cu propolis, medicamentul călugăresc pe pâine. Părinții îl folosesc pentru sănătatea inimii și sporirea imunității

Untul cu propolis, medicamentul călugăresc pe pâine. Foto: Youtube

Untul cu propolis, un adevărat medicament călugăresc, își face loc pe mesele din mănăstiri și nu numai, fiind apreciat pentru proprietățile sale nutritive și terapeutice. Călugării, păstrători ai acestui secret străvechi, îl prepară cu grijă și îl consumă dimineața pe stomacul gol, având convingerea că ajută la sănătatea inimii și îmbunătățește imunitatea.

Cu sosirea sezonului rece, când epidemiile de gripă și virușii își pun amprenta asupra sănătății noastre, untul cu propolis devine un aliat de nădejde, aducându-ne nu doar un gust plăcut pe pâine, ci și un sprijin esențial pentru organism.

Ingrediente (pentru un recipient de 200 g):

1 kg smântână

50 g propolis mărunțit

„Trebuie o smântână grasă, Cu cât este mai grasă, cu atât vom avea un unt mai de calitate. Smântâna trebuie să fie cât mai rece, de la frigider. Dacă este mai caldă se leagă mai greu”, explică călugărul - bucătar.

Smântâna se varsă într-un bol, unde se amestecă cu un mixer până se separă în unt și zer.  Propolisul se mărunțește cu ajutorul unei răzătoare, și apoi se amestecă cu untul pus la topit. „Operațiunea acesta se face la cald”, spune ghidul gastronomic.

Apoi îl lăsăm să se răcească și îl punem la răcit în recipiente speciale. 

Călugării folosesc acest leac în fiecare dimineață, la micul dejun, fiind conștienți de beneficiile extraordinare ale sale. 

Secretul îngrijirii orhideelor în pragul iernii. Cum trebuie să le udăm acum, ca să înflorească spectaculos și în sezonul rece