Uniunea Europeană și Marea Britanie reacționează la situația din Myanmar. Acestea cer convocarea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului
UE şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar, la o săptămână de la lovitura de stat militară din această ţară. Reacția vine pe fondul nemulțumirilor din statul din sud-estul Asiei, unde zeci de mii de persoane au protestat duminică şi luni în Naypyidaw, capitala țării, cerând eliberarea liderilor politici. În replică, forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă.
Julian Braithwaite, ambasadorul Marii Britanii la Naţiunile Unite: "Solicităm o reuniune ca reacţie la starea de urgenţă impusă în Myanmar, unde sunt deţinuţi arbitrar lideri politici aleşi în mod democratic şi reprezentanţi ai societăţii civile. Trebuie să răspundem urgenţei cu care se confruntă poporul din Myanmar, unde situaţia drepturilor omului se deteriorează rapid".
Conform Mediafax, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Reacțiile nu au întârziat să apară nici de peste Ocean. Preşedintele american, Joseph Biden, a anunţat că va susţine "democraţia", avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului. Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi.
Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020.