Ungaria, un nou „băț prin gard” pe tema autonomiei teritoriale. Ce a spus consiliera lui Viktor Orban în cel mai recent discurs
Consiliera premierului Viktor Orban a declarat că situația insulei Corsica este un exemplu bun pentru UE și ar putea întâri aspirațiile maghiarilor privind autonomia.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a propus, la sfârșitul lunii septembrie, o modificare constituțională prin care insula Corsica să devină autonomă din punct de vedere politic. Șeful statului francez a declarat că intenționează , „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”.
Această mutare a Franței a determinat-o pe Katalin Szili, consiliera premierului Viktor Orban, să nu irosească oportunitatea pentru a ridica din nou problema autonomiei teritoriale. Oficialul maghiar şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că Comisia Europeană nu a înscris încă pe ordinea de zi problema minorităţilor naţionale autohtone. Instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale, politicile publice legate de acest subiect fiind apanajul exclusiv al guvernelor, scrie Adevărul.
În discursul său, Katalin Szili a prezentat situația comunităților maghiare care trăiesc în țările învecinate, afirmând că numărul acestora este în scădere peste tot, iar situația lor poate fi considerată cea mai dificilă în Ucraina, în timp ce Comisia Europeană a propus începerea negocierilor de aderare cu această țară.
Aceasta declarație nu esti una singulară în ceea ce o privește pe consiliera lui Viktor Orban. La sfârșitul lunii septembrie, în cadrul unei discuții de la Sfântu Gheorghe despre minoritățile naționale, Katalin Szili a oferit mai multe informații privind situația comunității maghiare din Europa. Discursul oficialului maghiar a inclus, bineînțeles, și România.
Katalin Szili a evidențiat faptul că stabilitatea Europei poate fi garantată doar atunci când comunitățile naționale sunt în siguranță și au dreptul de a guverna autonom, având în vedere principiul subsidiarității europene.
Mandatul lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, plin de promisiuni deșarte - Ce a făcut în 3 ani
„Sarcina noastră este să ne apărăm reciproc acolo unde se fac acuzaţii nefondate şi ilegale”, a declarat Katalin Szili la Sfântu Gheorghe.
Consiliera lui Orban a subliniat că identitatea europeană este suma identităţilor naţionale şi Europa există prin identitatea acestor culturi, motiv pentru care este atât de importantă protecţia comunităţilor naţionale autohtone. Aceasta a amintit că autodeterminarea este posibilă pe baza principiului european al subsidiarităţii, iar secuii nu cer nimic ce nu există în altă parte în Europa. Szili a subliniat că maghiarii din Ţinutul Secuiesc nu doresc autonomie etnică, ci autonomie teritorială, pentru care există numeroase exemple.
Comunităţile naţionale autohtone reprezintă 10% din populaţia Europei, în timp ce numărul migranţilor reprezintă doar jumătate din acest procent, însă despre cei din urmă se discută mult mai mult în instituţiile UE, la fel şi despre problematica de gen, şi există un “contrast sfâşietor” în modul în care sunt tratate problemele, a mai semnalat consiliera. Aceasta a subliniat că Europa trebuie să ia măsuri pentru a-şi recăpăta ţinuta şi să abordeze problema minorităţilor naţionale.