MENIU

Ungaria NU dă înapoi privind embargoul european asupra petrolului rusesc: care este POZIȚIA autorităților de la Budapesta

Petrol

Propunerea Uniunii Europene privind sancțiunile petroliere împotriva Rusiei ar distruge economia ungară și nu oferă o soluție la problemele uriașe pe care le-ar crea pentru Ungaria, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, potrivit agenției Reuters, citată de The Guardian și preluată de G4Media.ro. După cum bine știm, Budapesta a blocat până în prezent proiectul de embargou, pe motiv că o astfel de sancţiune împotriva Moscovei ar afecta securitatea energetică a țării.

Acesta a declarat, într-un clip video publicat pe pagina sa de Facebook, că în urma discuțiilor purtate până acum, Comisia Europeană nu are o soluție, astfel că singura modalitate de a ajunge la un acord privind un embargo petrolier ar fi ca acesta să se aplice transporturilor maritime de petrol, iar toate transporturile de petrol rusesc prin conducte să fie scutite în totalitate.

Afirmațiile oficialului de la Budapesta vin la scurt timp după vizita în Ungaria a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul european s-a declarat optimist și spunea că după întâlnirea de luni cu premierul ungar Viktor Orban s-au făcut progrese în direcţia impunerii unui embargou european asupra importurilor de petrol din Rusia. 

Dialogul cu Orban "a contribuit la elucidarea anumitor puncte referitoare la sancţiuni şi la securitatea energetică", a spus Von der Leyen, adăugând că "am făcut progrese, dar va mai fi de lucru", relatează Agerpres, care citează AFP.

Oficialul european anunţa chiar o videoconferinţă "cu alţi actori din regiune" pentru "întărirea cooperării regionale în infrastructurile petroliere".

Reamintim că Parlamentul European a solicitat, pe 7 aprilie, un embargo total și imediat pe importul de gaze și petrol din Rusia în UE, renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2. Sunt cerințele din rezoluția adoptată joi la Strasbourg, susținută inclusiv de majoritatea eurodeputaților români, în afară de Maria Grapini și Corina Crețu.

Rezoluția nu are un caracter legislativ, ci este doar un îndemn către statele membre UE și Comisia Europeană.

Rezoluția pentru embargo total a fost adoptată de plenul Parlamentului European cu 513 voturi pentru, 22 contra și 19 abțineri. Europarlamentarii români de la toate partidele care au fost prezenți au votat pentru această rezoluție.

Fără ieşire la mare şi dependentă de achiziţiile de petrol şi gaze din Rusia, Ungaria a cerut partenerilor din UE garanţii privind furnizarea de energie, ca o condiţie pentru aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.