Ungaria face din nou notă discordantă: CUM va plăti gazul rusesc. ANUNȚUL autorităților de la Budapesta
Ungaria face din nou notă discordantă față de restul țărilor europene și anunță că va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul rusesc. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, oficialul de la Budapesta susținând că această situaţie este decisă de ”infrastructură”.
”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN, relatează G4Media.ro.
Ministrul de la Budapesta susține că nu există surse sau rute alternative care să le permită să sisteze importul de energie provenită din Rusia în următorii câţiva ani.
În cadrul schemei de plată a Rusiei, importatorii de energie au fost nevoiţi să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută şi un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.
Se pare că alte câteva ţări folosesc schema respectivă. Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că ”pare posibil” să se respecte noile reguli ale Moscovei fără a intra în conflict cu legislaţia Uniunii Europene.
Rusia oprește miercuri furnizarea de gaze în Bulgaria și Polonia
La sfârșitul lunii martie, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordona contractorilor străini ai Gazprom din așa-zise "țări ostile" să plătească pentru gazul rusesc doar în ruble, altfel fiind amenințate cu sistarea livrărilor.
Surse din industria energetică poloneză au declarat pentru Onet că au fost luate în calcul diverse scenarii și că "datorită implementării strategiei guvernului de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, Polonia este pregătită să obțină gaze din diverse direcții prin infrastructura de transport Gaz-System, care a fost dezvoltată în mod consecvent în ultimii ani".