MENIU

Unele legume sunt mai sănătoare dacă sunt gătite. Cum arată dieta ideală

<p>6 trucuri sa mananci mai multe legume</p>

Dieta raw vegană, care presupune doar consumul de fructe şi legume crude, nepreparate, a câştigat, în ultimii ani, tot mai mulţi adepţi.


Studiile au demonstrat că dieta raw vegană ajută la slăbire, iar cei care ţin acest regim sunt plini de energie şi au un risc scăzut de boli cardiace sau diabet. Unii experţi susţin însă că există legume care ar trebui mâncate după ce sunt gătite.

Dieteticianul Helen Bond afirmă că dieta strict raw vegană nu este recomandată. "Unele legume sunt mult mai sănătoase dacă sunt gătite", spune ea, conform Adevarul.ro.

Roşiile ar trebui preparate, nu consumate în stare crudă. Licopenul, pigmentul care le conferă culoarea roşie, protejează organismul împotriva unor forme de cancer şi boli cardiace. Acesta nu este distrus prin prepararea roşiilor, dimpotrivă, prin gătire el este eliminat din celulele roşiei în cantitate mai mare şi astfel este mai bine absorbit de organism.

În plus, roşia gătită îşi păstrează vitamina C şi beta carotenul.

O altă legumă care ar fi mai bine să fie mâncată după ce este gătită este morcovul. Studiile au demonstrat că dacă este fiert, morvocul conţine o cantitate mai mare de beta caroten, pe care organismul nostru o transformă în vitamina A.

Varza de Bruxelles ar trebui mâncată de asemenea după ce este gătită timp de 5 minute la aburi. În schimb, varza obişnuită trebuie gătită mai atent.

Nu este bine să aruncăm frunzele mai închise la culoare, din exterior, pentru că ele conţin mai multe vitamine: vitamina B, C şi luteină, dar şi calciu şi diferite suibstanţe anticancerigene.

Printre legumele care ar trebuie consumate proaspete, crude, Helen Bond include spanacul, broccoli, ardeiul roşu şi varza kale. Dieta ideală este cea care combină alimentele crude cu unele gătite la aburi sau fierte cel mult 5 minute.

Mai multe articole despre:
dietă vitamine legume roşii spanac