MENIU

Unde se îndreaptă NORUL de fum dens din incendiul de la Bragadiru și cât e de TOXIC - Anunț pentru populație de la Ministerul Mediului

Anunț important după incendiul devastator din Bragadiru. Norul de fum degajat după incendiul de vegetație va fi dispersat și se îndepărtează de Capitală, potrivit Ministerului Mediului.

Un puternic  incendiu de vegetaţie s-a produs marţi între localităţile Bragadiru şi Măgurele din judeţul Ilfov, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 10 hectare. Coloana de fum degajată este vizibilă de la foarte mare distanță.

Primele informații despre evoluţia traseului urmat de norul de fum au fost transmise de Ministerul Mediului. Norul va fi dispersat și se va îndrepta spre sud, astfel că se va îndepărta de București, potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Monitorizarea permanentă a norului de fum degajat în urma incendiului ce afectează Bragadiru și Măgurele va continua să fie făcută de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului până la lichidarea definitivă a incendiului.

Referitor la incendiul de vegetaţie care se manifestă, în prezent, în proximitatea localităţilor Bragadiru şi Măgurele, din judeţul Ilfov şi la aproximativ 15 km de limita teritorială a Municipiului Bucureşti, MMAP informează că, potrivit modelării rulate de specialiştii Administraţiei de Meteorologie, se apreciază că, în următoarele ore, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla cu viteze de 15...20 km/h şi rafale de 30...40 km/h, direcţia acestuia fiind din sector predominant nordic, astfel că evoluţia norului de fum va fi de dispersie şi deplasare către sud, îndepărtându-se de zona administrativă a Municipiului Bucureşti, a anunțat Ministerul Mediului, citând ANM.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului operează, în proximitatea incendiului, 6 staţii de monitorizare a calităţii aerului (B7 - Magurele, B11 - Bragadiru, B5 - Drumul taberei, B10 - Chiajna, B4 şi B21 - Berceni). Încă de la apariţia norului de fum, specialiştii analizează în timp real informaţiile furnizate de aceste staţii, concluzia fiind că, până în prezent, nu se înregistrează depăşiri ale valorilor limită sau creşteri semnificative ale concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) şi PM10. 

 

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE - CUM TREBUIE EVITAT NORUL DE FUM DUPĂ INCENDIUL DE LA BRAGADIRU 

 

Ministerul Mediului recomandă populaţiei din zonă să urmeze întocmai instrucţiunile autorităţilor şi să nu se expună pericolelor.

Reamintim că orice persoană interesată poate afla informaţiile privind calitatea aerului în timp real, pe www.calitateaer.ro sau descarcând aplicaţia CalitateAer pe telefonul mobil.

După stingerea incendiului, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu vor demara un control privind cauzele producerii acestuia şi sancţionarea eventualilor vinovaţi, a mai anunțat Ministerul Mediului.

 

CÂT DE TOXIC ESTE FUMUL DEGAJAT DUPĂ INCENDIUL DIN BRAGADIRU - PRECIZĂRILE GĂRZII NAȚIONALE DE MEDIU

 

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) - Andrei Corlan a anunțat că emisiile rezultate în urma incendiului dintre localităţile Măgurele şi Bragadiru nu depăşesc pragurile maxim admise ale calităţii aerului.

"Până la această oră, concluzia este că nu se înregistrează depăşiri ale valorilor limită ale concentraţiilor de dioxid de azot sau PM10. Monitorizarea permanentă cu siguranţă va continua până la lichidarea definitivă a incendiului. În mod evident, Garda de Mediu recomandă populaţiei din zonă să urmeze întocmai instrucţiunile autorităţilor şi să nu se expună pericolelor. Vreau să subliniez faptul că aceste informaţii pe care le-am transmis pot fi consultate în timp real pe www.calitateaer.ro, site-ul oficial al Reţelei Naţionale de Monitorizare. După stingerea incendiului, comisarii Gărzii de Mediu care se află acum la faţa locului, alături de colegii noştri de la IGSU va demara un control privind cauzele producerii acestuia şi sancţionarea eventualilor vinovaţi. Vorbim de un incendiu de vegetaţie. este o practică, înainte de lucrărilor agricole de scăpare a vegetaţiei spontane prin ardere, o practică pe care Garda de Mediu nu o recomandă şi o sancţionează. Cauzele incendiului vor fi stabilite de cei de la IGSU. Vorbim de vreme caniculară şi riscul este cu atât mai mare când vegetaţia este uscată şi focul se poate întinde cu rapiditate. Ce este îmbucurător până la această oră: emisiile rezultate în urma acestui incendiu nu depăşesc pragurile maxim admise ale calităţii aerului. Suntem în relaţie directă cu Agenţia Naţională de Mediu şi vom transmite în timp real informaţii în cazul în care este nevoie să alertăm populaţia", a declarat Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) - Andrei Corlan, la un post TV, citat de agerpres.ro.