MENIU

Unde a ajuns uriașa avere a lui Ceaușescu. Urmașii dictatorului încearcă să recupereze bunurile confiscate

Unde a ajuns uriașa avere a lui Ceaușescu. Urmașii dictatorului încearcă să recupereze bunurile confiscate

Urmașii familiei Ceaușescu încearcă să obțină în instanță averea confiscată de autorități după revoluția din decembrie 1989. Bani, bunuri de valoare și bijuterii au fost confiscate de la Zoe Ceaușescu, imediat după ce a fost arestată în 1990. 

Urmașii familiei Ceaușescu se luptă de mai bine de 10 ani să recupereze averea confiscată de noul regim. Imediat după Revoluție, fiica lui Nicolae Ceaușescu a fost arestată și și-a petrecut aproape opt luni în închisoare. În paralel, ea a fost dată afară din vila de protocol în care locuia, iar averea i-a fost confiscată.

În martie 1990, Parchetul General i-a confiscat Zoiei Ceaușescu, zeci de bunuri care au fost vândute. Printre acestea se numără o blană de leopard, mai multe cojoace bărbătești, costume, pantofi de piele, genți de damă, de asemenea un ceas de aur, oferit de Nicolae Ceaușescu ginerelui său.

În cadrul anchetei au fost confiscate mai multe sume de bani, ce au reprezentat contravaloarea părților sociale deținute de Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean la fabrica de confecții Scornicești. De asemenea, suma de peste 143.000 de lei le-a fost confiscată celor doi soți și depusă la BNR și a intrat în bugetul statului.

Mircea Oprean, soțul Zoiei Ceaușescu, se luptă în sălile de judecată să recupereze averea confiscată de autorități, în 1990. Încă din 2010, ginerele fostului șef de stat a obținut în justiție dreptul de a revendica bunurile confiscate de noul regim, iar doi ani mai târziu el a pus poprire pe conturile Trezoreriei Municipiului București.

Cu toate acestea, Oprean nu și-a văzut nici acum banii, motiv pentru care în anul 2021 a deschis o nouă acțiune în instanță prin care solicită validarea unei alte popriri pe sumele actualizate cu indicele inflației.

Mai multe articole despre:
ceausescu avere urmasi dictator bunuri recupereze