MENIU

Una din cinci nunți din Italia are loc între o româncă și un cetățean italian

Una din cinci nunți din Italia are loc între o româncă și un cetățean italian

Una din cinci nunți din Italia este încheiată între o româncă și un cetățean italian, arată statistici recente din peninsulă. Această tendință reflectă fenomenul puternic al migrației românești în Italia și relațiile interetnice care se formează în urma acestui proces.

Statisticile din Italia, citate de StiriDiaspora, arată o creștere semnificativă a căsătoriilor mixte, în special în ceea ce privește bărbații italieni în căutarea mireselor de altă naționalitate. Comparativ cu anul 2021, aceste uniuni mixte au înregistrat o creștere de 21,3%. Aproape două treimi dintre aceste căsătorii mixte implică un mire italian și o mireasă străină, dintre care în 18,9% din cazuri mireasa este româncă, în 10,2% este ucraineancă și în 6,9% este rusoiacă.

31% dintre români spun cea mai mare realizare financiară în acest an a fost să înveţe cum să economisească

Pe de altă parte, italiencele au preferat să se căsătorească într-o măsură mai mare cu bărbați de cetățenie marocană (12,6%) sau albaneză (8,5%). 

Statisticile arată de asemenea că au fost 3.754 de cupluri nerezidente care s-au căsătorit în Italia, dublu față de 2021. Sunt în creștere și căsătoriile în care cel puțin unul dintre cei doi soți locuiește în Italia (+14%), adică și din motive de reunificare după migrație.

Uniunile civile, creștere majoră

Nu sunt multe, doar 2.813 de uniuni civile între cuplurile de același sex stabilite la oficiile de stare civilă ale municipalităților italiene în virtutea legii care a intrat în vigoare în 2016.

Cea mai mare bancă din România își lasă clienții fără operațiuni bancare chiar în perioada Revelionului

Cu toate acestea, creșterea acestora este substanțială: +31% față de 2021, +22,5% față de 2019 și +10% dacă ne uităm la primele 8 luni din 2023. 56,7% dintre aceste parteneriate au avut loc între cupluri masculine.

Divorțurile merită un capitol separat: au fost 82.596, un număr destul de stabil pentru Italia. Numărul divorțurilor a revenit efectiv la nivelurile de dinainte de pandemie și în concordanță cu valorile post-2015. 

Ziua preferată pentru a oficializarea căsătoriilor în Italia este sâmbăta: fie că este vorba de nunți religioase, căsătorii civile sau uniuni civile, aproape jumătate dintre cuplurile care au decis să se căsătorească au ales această zi.

În 2022, sâmbete italienilor au fost puțin mai aglomerate decât în anii precedenți: Istat a numărat 189.140 de căsătorii și uniuni, cu 4,8% mai mult decât în ​​2021 și cu 2,7% mai mult decât în 2019, înainte de pandemie.

68 de spitale funcționează în clădiri construite înainte de 1900 iar 118 școli au risc seismic de gradul I. Raport devastator al Curții de Conturi