Un virus abia descoperit ameninţă sănătatea umană. Femeile însărcinate, cele mai vulnerabile
Transmis de țânțari, virusul Zika, ce afectează din 2015 continentul american, constituie o nouă amenințare la adresa sănătății umane, îndeosebi a femeilor însărcinate, chiar dacă infectarea trece adesea neobservată, transmite vineri AFP.
În contextul în care virusul a fost semnalat în peste 15 țări din America Latină, principala teamă este ca acesta să nu provoace malformații ale fetusului sau complicații neurologice la persoanele contaminate.
Virusul a fost reperat prima oară în Uganda, în 1947, la o maimuță. De altfel numele îi vine de la cel al unei păduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika aparține aceleași familii Flaviviridae ca și virușii febrei dengue și febrei galbene, relatează Agerpres.
Primul caz uman de febră Zika a fost semnalat în 1968, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
La fel ca dengue și chikungunya, alte două infecții tropicale, Zika se transmite prin pișcături de țânțari de tipul Aedes aegypti și țânțari tigru (Aedes albopictus). Insectele pișcă o persoană bolnavă, iau virusul și contaminează apoi oameni sănătoși.
În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febrî, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare.
Au fost puse în evidență două tipuri de complicații grave: neurologice și malformații ale fetușilor unor femei bolnave. Însă nu s-a stabilit deocamdată legătura cauzală între virus și complicații. În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate complicații de tipul sindromului Guillain-Barre, boală autoimună care se manifestă printr-o slăbiciune și chiar paralizie progresivă a membrelor. În aceleași țări au fost observate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii ale dezvoltării cerebrale la fetuși și nou-născuți de mame care fuseseră însărcinate în timpul epidemiilor de Zika.
Un studiu realizat de cercetători brazilieni sugerează că cele mai mari riscuri de malformații la bebeluși se înregistrează când infecția apare la mame în primul trimestru de sarcină.
Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) precizează însă că deocamdată nu există "nicio dovadă că Zika ar putea provoca moartea".
Pentru moment nu există remediu specific și nici vaccin împotriva acestui virus. Singurele îngrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scăderea durerilor. Ca mijloc de protecție împotriva pișcăturilor de țânțari se recomandă purtarea unor haine ample, care să alunge insectele.
Îndeosebi femeile însărcinate trebuie să fie atente, precizează OPS. O persoană care este deja bolnavă trebuie să se ferească să mai fie pișcată, pentru a opri ciclul de transmitere a bolii.
Guvernul columbian a sfătuit cuplurile să evite sarcinile în lunile următoare, iar executivul din Salvador a făcut aceeași aceeași recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din această țară.
Autoritățile din Statele Unite recomandă femeilor însărcinate să evite să se deplaseze în statele afectate de virusul Zika.
După ce a fost semnalată în Africa, Asia și în Pacific, boala cu virusul Zika afectează din primul semestru al anului 2015 continentul american, Brazilia fiind statul cu cele mai multe cazuri. Potrivit celui mai recent bilanț întocmit de OPS (18 ianuarie 2016), peste 15 țări din America Latină și Antile înregistrează cazuri de infecții cu virusul Zika.