MENIU

A fost creat vaccinul universal, care ar putea preveni viitoarele pandemii! Care a fost răspunsul imunitar

Studii de laborator

Un vaccin universal, care protejează șoarecii de laborator nu doar de COVID-19, ci și de alte coronavirusuri, a fost dezvoltat de cercetătorii americani, acesta declanșând un răspuns imunitar împotriva variantelor periculoase. Deși nimeni nu știe care virus ar putea provoca o viitoare pandemie, coronavirusurile rămân în continuare o amenințare după ce au cauzat epidemia de SARS, din 2003, dar și actuala pandemie, care a debutat în iarna lui 2019, în provincia Wuhan din China.

Pentru a preveni o nouă pandemie în viitor, cercetătorii americani au proiectat un vaccin menit să ofere protecție împotriva virusului SARS-CoV-2 și a unui grup de coronavirusuri care pot fi transmise de la animale la om.

Cercetarea a fost publicată în revista Science.

Echipa de cercetători americani a avut o abordare ingenioasă, în sensul că a folosit tehnologia ARN mesager, tehnologie, folosită, de altfel, și de vaccinurile anti-Covid dezvoltate de companiile americane Pfizer/BioNTech și Moderna. În loc să includă codul ARN mesager al unui singur virus, cercetătorii au combinat împreună ARNm de la mai multe coronavirusuri.

Atunci când a fost administrat șoarecilor de laborator, vaccinul hibrid a generat eficace anticorpi neutralizanți împotriva mai multor proteine Spike, folosite de virusuri pentru a se agăța de celulele sănătoase.

„Vaccinul are potențialul de a preveni focare când este depistată o nouă variantă”, a afirmat Ralph Baric, epidemiolog și profesor de microbiologie la Facultatea de Medicină a Universității Carolinei de Nord de la Chapel Hill (UNC).

Studiul include date privind șoarecii infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar și cu alte coronavirusuri înrudite, arătând că vaccinul a prevenit atât infectarea, cât și leziunile pulmonare.

Potrivit cercetătorilor, investigațiile suplimentare ar putea duce la demararea studiilor clinice pe oameni anul viitor, relatează HotNews.ro