Un stat american RENUNȚĂ la imnul oficial pentru că e rasist
Statul american Maryland a rămas fără imnul oficial, în urma criticilor referitoare la faptul că versurile erau favorabile Sudului sclavagist din timpul Războiului de Secesiune. Guvernatorul republican Larry Hogan a declarat că este ”o relicvă a Confederației”.
Guvernatorul statului a ratificat marți legea de abrogare a imnului, care a fost adoptată cu o largă majoritate în martie.
”Abrogăm imnul de stat, care este o relicvă a Confederaţiei. Este în mod clar învechit şi depăşit”, a spus acesta.
Deocamdată, autorităţile din Maryland nu au ales un cântec care să înlocuiască vechiul imn, însă analizează mai multe proiecte.
Cântecul ”Maryland, My Maryland”, compus în timpul Războiului Civil de un simpatizant al cauzei confederate, conţinea versuri care fac trimitere la ”despotul” Abraham Lincoln şi care îi descriu pe soldaţii din Nordul aboliţionist drept ”gunoaie”. Maryland era un stat sclavagist, dar a luptat alături de Uniune în timpul Războiului de Secesiune.
Imnul a fost adoptat oficial în 1939, într-o epocă în care segregarea rasială era încă în vigoare în SUA, iar aleşii acestui stat federal, în majoritatea lor democraţi, au încercat cu regularitate să o abroge de mai mulţi ani.
Imnul era intonat în timpul ceremoniilor oficiale, dar, din cauza controverselor pe care le-a stârnit, organizatorii celebrei curse de cai Preakness Stakes l-au suprimat începând cu ediţia din 2020 a acestei competiţii de hipism.
Decizia statului Maryland vine în contextul în care, de peste un an, în SUA au loc dezbateri intense privind trecutul țării, marcat de rasism şi segregare, pe fondul unui val istoric de proteste faţă de discriminările rasiale, după decesele mai multor afro-americani ucişi de poliţişti, notează Agerpres.