MENIU

Un singur condamnat în dosarul ANRP: Theodor Nicolescu, 8 ani de închisoare, ceilalți, ACHITAȚI

Fostul deputat liberal Theodor Nicolescu a fost condamnat, marți, la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul retrocedărilor supraevaluate.  El a fost achitat însă pentru fapta de abuz în serviciu. Nicolescu este SINGURUL condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale. 

În primă instanță, Theodor Nicolescu fusese condamnat la nouă ani şi patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel Bucureşti, în februarie 2018.

A fost achitat pentru abuz în serviciu. Ca și fostul șef al ANI, Horia Georgescu. Abuzul în serviciu a fost dezincriminat.

Înțelesul infracțiunii de abuz în serviciu a fost redefinit de Curtea Constituțională, în sensul că se aplică doar încălcărilor de legi, nu și de regulamente sau alte acte normative care nu au valoare de lege, iar faptele lui Horia Georgescu au fost practic dezincriminate.

În același dosar judecătorii ICCJ au stabilit marti achitarea pentru faptele de abuz în serviciu sau complicitate la acestea a fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al foștilor vicepreședinți ai ANRP , Virgil Baciu, Ingrid Mocanu și Mihnea Iuoraș.

Horia Georgescu, fostul șef al ANI, achitat definitiv de ICCJ pentru abuz în serviciu, fusese condamnat în primă instanță, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare cu executare.

Decizie definitivă în dosarul ANRP. Horia Georgescu, achitat definitiv

Și fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor a fost achitat. El a fugit din țară în Ungaria din 2015.

Decizia Înaltei Curți de marti este definitivă.

Cei 12 inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale erau acuzați de procurorii DNA de fapte de corupție prin care au prejudiciat bugetul de stat cu aproape 90 de milioane de euro. Acestia erau acuzati că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate.

În urmă cu o lună, dezbaterea apelurilor din dosarul ANRP a fost finalizată.

În primă instanță, Theodor Nicolescu a fost condamnat la nouă ani şi patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel Bucureşti, în februarie 2018. Nicolescu și-a întrerupt și mandatul de deputat în 2015 după ce deputații au dat aviz pozitiv pentru arestarea sa în dosarul ANRP.

Și ceilalți inculpați au primit condamnări în primă instanță: Ingrid Zaroour, la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani, a fostului vicepreședinte ANRP Mihnea-Remus Iuoraș, la 4 ani si 6 luni de închisoare.

Alti foşti vicepreşedinţi ai ANRP au fost condamnaţi, tot în primă instanță, respectiv, Ingrid Mocanu - 4 ani de închisoare, Remus-Virgil Baciu - 6 ani și 4 luni închisoare, fostul sef al ANI, Horia Georgescu - 4 ani de închisoare, fostul deputat Attila-Gabor Marko - 5 ani de închisoare.

Constantin-Cătălin Canangiu, membru în Comisia Centrala pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP a primit 4 ani de închisoare, Alexandru Florin Hanu, evaluator autorizat, 5 ani de închisoare, Gheorghe Vișoiu, angajata al ANRP: achitare, sancționat cu amenda administrativă de 1.000 de lei, Dorin-Cornel Drula, evaluator autorizat, 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani şi Neculai Nistor, evaluator autorizat la 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani.

În urmă cu patru ani, în dosarul ANRP, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

„Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase", susţinea DNA la momentul trimiterii în judecată, în 2015.

ANRP a fost înființată pentru a acorda despăgubiri foștilor proprietari prejudiciați de comuniști, proprietari în cazul cărora nu mai este posibilă restituirea în natură a clădirilor sau terenurilor.