MENIU

AUDIO Un șef de companie le cere angajaților să umfle consumul la apometre. Virgil Guran: „Efectiv, se fură de la oameni”

Factura umflată, „sport național” la multe companii de utilități. Foto/Profimedia

Acuzații grave făcute la societatea care alimentează cu apă judeţul Gorj. Un șef ar fi fost înregistrat în timp ce le cere angajaţilor să „umfle“ consumul la apometre. Ar fi fost vizaţi atât instituţiile, firmele, dar şi consumatorii casnici.

Liderul senatorilor liberali, Virgil Guran, este de părere că îndemnul șefului este furt, iar cei care fac astfel de lucruri trebuie verificați.

„Este un furt. Efectiv, se fură de la oameni. Nu se poate întâmpla așa ceva. Cei ce fac așa ceva trebuie verificați. Să vedem și la facturile de energie, cum sunt cele de la curent și gaze, să nu fie așa ceva. Societățile de stat au impresia că pot face așa ceva la nesfârșit. Se tolerează tot felul de comportamente de acest gen. Eu, la firma mea, dacă fac așa ceva mi se face imediat dosar penal”, a declarat pentru REALITATEA PLUS Virgil Guran.

Jurnalistul Mihai Belu susține că astfel de practici sunt întâlnite la mai toate companiile care au monopol pe un anumit domeniu.

„În general, la societățile mari, monopoliste, se întâmplă astfel de cazuri. Facturile sunt întortocheate, îți trebuie doctorat ca să o înțelegi. Majoritatea firmelor care se ocupă de canalizare și alimentare cu apă au ca principal plătitor tot statul, prin companiile de utilități. Este important ca procedurile de sesizare a unor astfel de fraude să fie ușoară, iar pedepsele să fie mari”, conchide Belu.

Deputatul PSD, Dumitru Coarnă, spune că astfel de cazuri se întâmplă pentru că aceste persoane sunt susținute de partide în funcțiile respective, acesta fiind și motivul pentru care nu le este teamă de eventualele consecințe.

„Mereu consumatorul a fost luat de fraier. Persoana aceasta care vorbește cu lejeritate este protejată politic. Nu trebuie să mai discuți cu el, ci îl trimiți direct la pușcărie. Instituțiile statului nu fac nimic. Este lăsat în funcție pe modelul „lasă-l, că este al nostru”. Nu mai trebuie să se întâmple așa”, conchide Coarnă.

Un șef ar fi fost înregistrat în timp ce le cere angajaţilor să „umfle“ consumul la apometre. Ar fi fost vizaţi atât instituţiile, firmele, dar şi consumatorii casnici. 

„O firmă care are zece metri cubi, nu se cunoaşte că îi bagi tu un metru. 00.20

Adrian, tu nu că bagi, tu rupi! 00.31

La şcoli, cine are şcoli?

Adriane, să nu mai îmi zici de primărie, că bag peste 20.000 în plus. Eu bag. Eu mă duc la primărie cu tine în braţe.

Hai, la instituţii!

Bagă la Consiliul Judeţean.

Bagă-le, mă, zece metri cubi, că nu se cunoaşte. Spunem că a fost o eroare de citire, o eroare ce ceva. 

Trebuie să aduc 400.000 luna asta, băi, băieţi, înţelegeţi? Luna asta trebuie să aduc 400.000

De ce vă zic eu la case?

Mă duc pe Petreşti, pe Panduraş, peste tot. Se vede unde udă.

Cam toţi sunt la fel, udă de-i găseşte boala rea, te duci la el, are o cişmea, indică doi metri cubi. Dar el udă toată seara. Are un branşament, ceva.

Şi trebuie să-i bagi ăluia”