MENIU

Un român omagiat la Paris

Un român omagiat la Paris
<p>Un rom&acirc;n omagiat la Paris</p>

Ne-am obişnuit deja ca adevăratele valori ale României să fie apreciate mai mult de străini decât de noi, aici, acasă. S-a întâmplat din nou, de data aceasta la Paris, acolo unde Biblioteca Naţională a Franţei l-a omagiat pe pictorul şi scenograful român George Lowendal.

Pictor, desenator, profesor şi mentor al primelor generaţii de artişti români din perioada interbelică, George Löwendal a fost şi un remarcabil om de teatru.

Cu origini nobile, înrudindu-se cu familia regala a Danemarcei, Löwendal a avut o viață aventuroasă, nu o data presărată cu evenimente tragice. Dar nu viața i-a fost omagiată de către prestigioasa instituție pariziană. Ci activitatea lui de scenograf. Conferinta, intitulată "Redescoperirea unui mare scenograf european" a fost susținută de George Banu, eminent om de teatru şi profesor la Universitatea Paris III Sorbonne Nouvelle.

La evenimentul din capitala Franţei a participat şi nepoata marelui pictor.

George Löwendal, supranumit "Pictorul Bucovinei", pentru că a realizat numeroase portrete ale ţăranilor bucovineni este cunoscut şi datorită contribuţiei pe care şi-a adus-o la fondarea primului teatru de marionete din România.

Mai multe articole despre:
Paris pictor român George Lowendal