MENIU

Un robot cu trei braţe şi-a făcut debutul ca dirijor de orchestră - VIDEO

Formația germană Kraftwerk a prezis încă din anii 70 o lume a roboților (foto: David.Suenderhauf/Hellerau hall)

Un robot cu trei braţe şi-a făcut debutul ca dirijor de orchestră, în Germania, „Dirijorul” MAiRA Pro S i-a condus pe instrumentiști cu ajutorul unor baghete luminoase.

Muzica a fost scrisă special pentru acest robot şi a inclus trei secţiuni interpretate de orchestra simfonică de muzică contemporană din Dresa, Dresden Sinfoniker.

Compozitorul lucrărilor interpretate, Andreas Gundlach, a declarat că a durat doi ani şi că a avut nevoie de multă răbdare pentru a dezvolta şi apoi antrena robotul. 

Evident că dirijorul-robot nu are carismă unui dirijor în carne și oase, dar păstrează ritmul perfect și nu este niciodată predispusă la izbucniri temperamentale împotriva muzicienilor care nu-i respectă indicațiile date cu ajutorul celor 3 brațe, scrie The Guardian.

Directorul artistic al Sinfoniker-ului din Dresda, Markus Rindt, a spus că intenția este „nu de a înlocui ființe umane”, ci de a interpreta muzică complexă pe care dirijorii umani ar considera-o imposibilă. Ansamblul este împărțit în trei părți, fiecare răspunzând la propriul baston pentru a crea ritmuri încrucișate.

VIDEO