Un raport despre protestul din 10 august, pe masa ONU
Un raport despre protestul din 10 august, ealizat la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, a ajuns pe masa Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Raportul despre violenţele Jandarmeriei la protestul din 10 august a ajuns la ONU, documentul fiind analizat de oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), după ce peste 81.000 de persoane le-au cerut sprijinul, în urma agresiunilor asupra protestatarilor paşnici, anunţă comunitatea Declic.
Raportul, realizat la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, prezintă, potrivit Mediafax, dovezi privind abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului într-o ţară membră UE şi NATO, reprezentând şi un semnal de alarmă în privinţa folosirii unor gaze şi substanţe lacrimogene împotriva populaţiei civile paşnice.
Raportul include informaţii, interviuri cu victime, dovezi foto şi video, dar şi extrase din legi, care fac referire la drepturile omului, dovezile fiind puse la dispoziţie înalţilor oficiali ai ONU şi altor instituţii româneşti şi internaţionale.
"Privim ONU ca pe un organism imparţial şi independent, care poate determina autorităţile de la Bucureşti să finalizeze ancheta, să-şi asume responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor omului la manifestările de protest din România şi să dea publicităţii un raport complet şi exact privind condiţiile în care au fost asigurate ordinea şi liniştea publică în data de 10 august. Considerăm că numai astfel poate fi restabilită încrederea socială în instituţiile statului şi în mecanismele sale de justiţie", se arată în raportul întocmit de Marius Stan, director de cercetare la Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor - Universitatea din Bucureşti.
Procurorii Parchetului General instrumentează dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, fiind înregistrate aproximativ 800 de plângeri împotriva jandarmilor.