MENIU

Un posibil tratament pentru COVID-19 descoperit de o fată de 14 ani

Anika Chebrolu, eleva de 14 ani din SUA care a descoperit un posibil tratament pentru COVID-19 Foto: CNN.com

O elevă de 14 ani din Statele Unite a câștigat un premiu de 25.000 de dolari pentru o descoperire care ar putea duce la un tratament pentru COVID-19.

 

Este vorba de Anika Chebrolu, o tânără de 14 ani din Frisco, Texas, care tocmai a câștigat concursul „3M Young Scientist Challenge” di nacest an și un premiu de 25.000 de dolari - pentru o descoperire care ar putea oferi un posibil tratament pentru boala provocată de noul coronavirus.

Tânăra elevă a folosit metoda de calcul previzional cu modele simulate pe computer, „in-silico”, și a descoperit o moleculă ce se poate lega selectiv chiar de proteina cu țepi („spike”) a virusului SARS-CoV-2, pe care o poate bloca.

Anika și-a prezentat proiectul pe când era în clasa a VIII-a și urmărea găsirea unui tratament pentru gripă prin metoda predicțională „in silico”, cu numeroase baze de date. Ea s-a gândit inițial să găsească un tratament pentru viruși după ce a aflat despre pandemia de gripă spaniolă din 1918 și a aflat câte persoane mor în fiecare an în Statele Unite, în pofida vaccinărilor anuale și a medicamentelor anti-gripale ce  sunt deja pe piață.

„Cu ajutorul îndrumătorului meu, am schimbat scopul proiectului pentru virusul SARS-CoV-2, din cauza gravei pandemii COVID-19 și a impactului tragic asupra omenirii într-un timp atât de scurt”, a povestit Anika, potrivit CNN.

Noul coronavirus a infectat peste 40,2 milioane de oameni la nivel global, dintre care 1,12 milioane au murit, de la îzbucnirea pandemiei în luna decembrie a anului trecut. În Statele Unite, aflată în fruntea topului negativ COVID-19, numărul infectărilor a trecut de 8,3 milioane, dintre care peste 224.000 de americani au murit. 

Câștigarea premiului și titlul de tânăr om de știință de top „este o onoare”, spune Anika, dar munca sa nu se termină aici, a mai declarat eleva, scrie CNN. Următorul ei obiectiv, mai spune ea, este să lucreze alături de oamenii de știință și cercetătorii care luptă pentru „controlul mortalității” pandemiei de coronavirus.

Tânăra cercetătoare provine dintr-o familie de origine indiană, și în afara laboratorului are preocupări firești pentru vârsta de 14 ani, printre care și „antrenarea” pentru Bharatanatyam, un dans tradițional indian, pe care îl practică de la șase ani.