MENIU

Un posibil atac nuclear la doar 45 de kilometri de România - Insula Șerpilor ar putea fi ștearsă - Scenariul îngrozitor - Cum va reacționa NATO

Amenintare nucleara

Un atac cu o bombă nucleară tactică ar putea fi lansat la doar 45 de kilometri de România. Rușii iau în calcul să șteargă Insula Șerpilor de pe fața pământului pentru a-și arăta puterea în fața lumii. Occidentul ia în calcul mai multe variante de răspuns, printre care și un atac cu arme convenționale. Tot mai mulți europeni fac planuri de urgență și simulări pentru cele mai negre scenarii. 

Cel puțin cinci oficiali occidentali, experți în studii de război, spun că în cazul în care Ucraina va fi atacată nuclear, răspunsul Vestului va fi total diferit față de ce am văzut până acum: mai exact, NATO va riposta cu arme convenționale, ca în cazul unui război. Surse importante din SUA susțin că atacul ar viza chiar Insula Șerpilor, zonă nelocuită.

Americanii și-au poziționat aproximativ 100 de arme nucleare tactice proprii în țările NATO. Experții militari spun că un atac al forțelor din SUA va crește riscul de a fi utilizate bombe nucleare, lucru care ar însemna, practic, un dezastru la nivel mondial.

Deciziile luate de membrii NATO pentru un răspuns comun ar putea să fie contradictorii. Asta înseamnă că în timp ce Putin ar putea ataca cu bombe nucleare tactice, NATO ar putea pierde timp pentru că unele state membre s-ar putea opune unor riposte armate.

Focoasele nucleare tactice ale Rusiei sunt limitate la o rază de aproape 500 de kilometri. În schimb, o rachetă nucleară strategică poate ajunge și la 5.000 de kilometri distanță. Scopul folosirii unei bombe tactice ar fi intimidarea supremă a Kievului de a se preda cât mai curând, dar și dezbinarea aliaților săi occidentali.

Bombele tactice sunt folosite pentru un impact limitat pe câmpul de luptă și au o putere explozivă cuprinsă între 0,3 kilotone și 100 de kilotone. Bomba atomică lansată de americani la Hiroshima în 1945 a avut doar 15 kilotone și a provocat peste 100.000 de morți și distrugeri masive. 

Mai multe articole despre:
bomba nucleara rusia ucraina nato