Un pescador turcesc care bracona în Marea Neagră, mitraliat de o navă a Poliţiei de Frontieră
Polițiștii de frontieră constănțeni au folosit armamentul din dotare în tentativa de capturare a unui pescador turcesc, dar marinarii turci au reușit să scape, scrie Realitateadeconstanta.net.
În urmă cu o săptămână, nava de pescuit “Ostik Senol”, pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfășoară activități ilegale de pescuit, a fost depistată de o navă a Poliţiei de Frontieră din România la aproximativ 65 mile Est de Constanta, în zona economică exclusivă a României.
Vasul turcesc nu a oprit la somațiile legale ale navei Poliției de Frontieră și, drept urmare, s-a acționat pentru oprirea și controlul acestuia. Întrucât vasul nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale, poliţiştii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii.
„Poliția de Frontieră nu a procedat în forță la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului fără a pune în pericol viețile omenești, ca urmare a faptului că membrii echipajului se poziționau în dreptul motoarelor”, precizează reprezentanții Gărzii de Coastă.
În scopul sancționării marinarilor turci, Poliția de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă a Turciei, care în data de 20 februarie a identificat pescadorul în Portul Istinye/Istanbul. Echipajul navei “Ostik Senol” a fost sancționat administrativ pentru trecerea ilegală a frontierei și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului.
Pescuitul ilegal săvârșit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acțiunilor comune desfășurate de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a fost reținută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone pește specia calcan și au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.
Nava “Ostik Senol” a fost implicată și în anii anteriori în activități infracționale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.